Ústavní soud zamítl stížnost Žondry, který napadl tenistku Kvitovou

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Radima Žondry, jenž byl odsouzen za napadení tenistky Petry Kvitové. Odpykává si jedenáctiletý trest vězení. Soud rozhodl nedávno bez veřejného jednání, vyplývá to z anonymizovaného usnesení v internetové databázi.

„Obecné soudy se věcí důkladně a opakovaně zabývaly, tvrzené pochybnosti vyvrátily a na základě provedených důkazů dospěly k jednoznačnému závěru o naplnění všech znaků trestných činů stěžovatelem,“ stojí v usnesení.

Kvitová se stala terčem útoku ve svém bytě v Prostějově před Vánoci v roce 2016. Dvojnásobná wimbledonská vítězka utrpěla vážné poranění levé ruky, nemohla několik měsíců hrát, dokonce jí hrozilo, že bude muset ukončit kariéru. Lékařům se však podařilo po čtyřhodinové operaci pořezané prsty zachránit. Jednatřicetiletá tenistka dál úspěšně hraje, v současnosti je na 10. místě žebříčku WTA ve dvouhře.

Podle Žondry došlo při zpracování důkazů k chybám

Žondra od počátku vinu popíral, justice mu však neuvěřila. U Krajského soudu v Brně nejprve dostal osmiletý trest, Vrchní soud v Olomouci jej zvýšil na 11 let. Jde o souhrnný trest i za další skutky. Jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud. V ústavní stížnosti tvrdil, že justice některé důkazy opomenula, konkrétně prý nevyslechla svědka, kterého navrhoval. Zároveň poukazoval na údajná pochybení při rekognici a zpracování pachových stop.

„Soudy všech stupňů se podrobně zabývaly zákonným vymezením i samotným provedením rekognice, rovněž problematikou pachových stop, požadavky na jejich odběr i porovnání, a proto lze na jejich argumentaci zcela odkázat,“ konstatovali ústavní soudci.

Žondra se do bytu Kvitové dostal pod falešnou záminkou kontroly kotle. Přiložil jí zezadu nůž na krk. Když se pokusila bránit, pořezala si ruku. Žondra odešel poté, co mu dala 10 tisíc korun.