Muž, který podle žalobce napadl tenistku Kvitovou, tvrdí, že byl v práci. Důkazy ale chybí

Radim Žondra, kterého žalobce viní z toho, že v prosinci 2016 v Prostějově napadl tenistku Petru Kvitovou v jejím bytě a vážně jí pořezal levou ruku, vinu popírá a tvrdí, že byl v práci. To, že ráno odjel na stavbu do Napajedel, vypověděla u soudu v Brně i jeho přítelkyně. Kvitovou, která je na turnaji v Austrálii, by měl soud vyslechnout v únoru.

To, že by napadl Petru Kvitovou, Radim Žondra od počátku popírá a zopakoval to znovu i u soudu v Brně „V den přepadení tenistky jsem byl na stavbě v Napajedlích,“ tvrdí muž, kterému za vydírání a porušování domovní svobody hrozí až dvanáct let vězení.

Přítelkyně obžalovaného v úterý vypověděla, že Žondra v noci z 19. na 20. prosince spal u ní v Černé Hoře na Blanensku a ráno kolem páté hodiny odjel autem do Napajedel. Podle ní se Žondra ten den choval úplně běžně, žádnou změnu na něm nepozorovala a 20. prosince si poslali asi třicet sms zpráv. Doplnila, že je ale všechny smazali, protože v té době měli ještě jiný vztah. Policie tedy nemá zprávy k dispozici.

Čipové karty nefungovaly, stavební deník zmizel

Před soud předstoupil jeden z dodavatelů stavby v Napajedlích, pro kterého dělala i firma, v níž Žondra pracoval. Podle něj tam Radim Žondra řídil výkopové práce. Uvedl, že na staveništi byl zřízen systém čipových karet i kamerový systém, v polovině prosince ale nefungovaly, protože docházelo ke změnám na stavbě.

Statní zástupce Ivan Hrazdira se muže vyptával na stavební deník firmy, kde Žondra dělal, prý ho Žondra sám vedl. Mělo by v něm být uvedeno i to, kdo byl ten den na stavbě. Svědek deník kontroloval, pak ho údajně předával hlavnímu investorovi. Žalobce jej ale nemá.

Podle výpovědi stavbyvedoucího existují z 20. prosince fotografie stavby, kde se konal kontrolní den. Podle něj Radim Žondra i majitel firmy, která ho zaměstnávala, museli být v kontrolní den na stavbě určitě přítomni. Na žádné z fotek ale nikdo z uvedené firmy není, zachycen je tam jen bagr. Podle materiálu strojníka se s bagrem 20. prosince pracovalo a stroj používal majitel firmy spolu s Žondrou.

Majitel malé firmy, která Žondru zaměstnávala, uvedl, že se je s Žondrou kamarád, zaměstnával ho asi od roku 2015. Podle fotografií z 21. prosince na stavbu naváželi beton, den předtím proto museli místo nachystat. Podle něj je tak jasné, že s ním Žondra byl na stavbě. „Museli jsme provést ty výkopové práce, abychom to nachytali. Já, Žondra a bagrista,“ řekl muž. Uvedl, že ještě před stavbou v Napajedlích měli zakázku v Prostějově. Ještě v prosinci tam řešili nějaké reklamace, byli tam prý i s Žondrou 19. prosince.

Muž tvrdí, že neví, kde Kvitová bydlí. Chce na detektor lži

Soud zahájil případ čtením obžaloby loni na konci října, posléze ho ale odročil na leden kvůli výslechu Petry Kvitové. Ta je ale nyní na turnajích v Austrálii, soud ji tedy ani nepředvolal. Podle mluvčí by Kvitová měla být předvolána v únoru.

Podle státního zastupitelství se obžalovaný dostal do bytu Petry Kvitové pod falešnou záminkou, že jde na revizi kotle. Pak ji napadl a vážně pořezal na ruce. Kvitová se následně podrobila komplikované operaci šlach všech prstů a několika nervů, k tenisu se dvojnásobná wimbledonská vítězka vrátila po pěti měsících.

Radim Žondra už dřív řekl, že ani neví, kde Kvitová bydlí. Tvrdí, že v místě jejího bydliště nebyl. Navrhl také, že na vlastní náklady podstoupí zkoušku na detektoru lži.

Žondra už byl dvakrát trestaný

Soud také rozhodoval o trvání vazby obžalovaného. Vzhledem k tomu, že byl Radim Žondra loni na podzim potrestaný  vězením v jiném případu, předsedkyně senátu Dagmar Bordovská ho z vazby propustila. Žondra bude převeden do výkonu trestu. Dostal dva a půl letý trest za to, že před třemi lety dal tip lupičům, kteří posléze přepadli advokáta v Lysicích na Blanensku. Útočníci advokáta mučili a oloupili o věci za padesát tisíc korun. 

Už v roce 2012 dostal u odvolacího vrchního soudu pravomocný trest sedm a půl roku vězení kvůli tomu, že se podílel na přepadávání osamělých důchodců. Později ho soud propustil na podmínku.

Hlavní líčení bylo v plánu i ve středu, to se ale neuskuteční. Soud ho odročil na 5. a 6. února, kdy by měla vypovídat i Kvitová. Vypovídat by měli i dva znalci a další svědci.