Brněnská laboratoř objevila dosud neznámou mutaci koronaviru

Brněnská laboratoř Elisabeth Pharmacon objevila dosud nepopsanou mutaci koronaviru díky sekvenování vzorků nakažených pacientů. Ředitel laboratoře Omar Šerý uvedl v neděli na Twitteru, že by ale neměla ovlivňovat vazbu protilátek ani buněčných receptorů.

Jedná se o mutaci takzvaného „Spike proteinu“, což je charakteristický protein vyskytující se na povrchu koronaviru. Právě proti němu jsou namířeny současné vakcíny. Laboratoř Elisabeth Pharmacon takzvané sekvenování běžně používá.

Mutace koronaviru se začaly přenášet krátce po objevení původního viru. V Česku se v poslední době rozšířila takzvaná britská varianta. Záchyty jsou i u jihoafrické mutace, laboratoř na konci února odhalila její šíření v jedné z brněnských školek. Tamní vědci také vyvinuli například testovací sadu, která dokáže odhalit, zda je testovaný nakažený koronavirem nebo zda jde o britskou či jihoafrickou mutaci.

Elisabeth Pharmacon byla založena v roce 2011, na českém a zahraničním trhu působí především jako výrobce diagnostických zdravotnických prostředků nebo distributor laboratorního materiálu a vybavení. S příchodem pandemie se zaměřila i na boj proti koronaviru.