Muž obviněný z vydírání Babiše zůstává ve vazbě. Soud zamítl jeho stížnost

Muž obviněný z vydírání premiéra Babiše zůstává ve vazbě. Městský soud v Praze zamítl jeho stížnost, uvedl na dotaz České televize mluvčí městského soudu Adam Wenig. Lukáše Bracháčka zadržela v polovině února kvůli podezření z vydírání českého premiéra španělská policie. Následně ho vydala do Česka, kde mu Obvodní soud pro Prahu 1 nařídil vazbu.

„Rozhodnutí soudu prvního stupně bylo potvrzeno. Stížnost byla zamítnuta,“ uvedl na dotaz ČT mluvčí městského soudu Adam Wenig. Muž tak zůstává ve vazbě.

Lukáše Bracháčka vydalo Španělsko do Česka ke konci února. Kvůli obavám z útěku nebo opakování trestné činnosti jej poslal soud v sobotu 27. února do vazby. Obviněn byl ze zločinu vydírání, za které hrozí dva až osm let vězení.

Babiš o případu hovořil na konci února. V diskusním pořadu CNN Prima News uvedl, že existuje člověk, který chce zastřelit jeho i jeho rodinu. Podle Aktuálně.cz pachatel jednal kvůli nesouhlasu s tím, jak se vláda pod Babišovým vedením vypořádává s epidemií koronaviru. To šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek nevyvrátil. Odhadl, že policie by mohla vyšetřování skončit do dvou měsíců.

Dům premiéra hlídala policie

Babiš k případu řekl, že policie ho o věci informovala letos 8. ledna a následně střežila jeho dům. Premiérova manželka poté odcestovala do Dubaje a její snímky ze zahraničí se objevily na sociálních sítích. „Ano, protože se bála,“ uvedl Babiš k jejímu odjezdu. Doplnil, že tuto informaci nechtěl prozrazovat v době, kdy se na něj za snímky valila vlna kritiky, protože jeho žena to nevěděla. „Teď se to dozvěděla, já jsem je vyhnal pryč,“ sdělil.

Španělský server NIUS v polovině února napsal o zadržení hledaného Čecha, kterého česká policie podezírá z výhrůžek smrtí Babišově manželce a synovi. Údajně po Babišovi chtěl, aby do pěti dnů abdikoval.

Policie eviduje více případů, kdy lidé vyhrožovali v souvislosti s nouzovým stavem a epidemickými opatřeními členům české vlády. Jeden obviněný zveřejnil své hrozby na sociální síti VKontaktě, další mladík zase na Facebooku a jednomu z ministrů zasílal i výhrůžné e-maily. Tito muži se podle policistů přiznali.