Úřady na plný výkon, uvolnění pro orgány firem. Co se změní s novým nouzovým stavem

V nově vyhlášeném nouzovém stavu, který bude platit od pondělí dva týdny, připravila vláda některé novinky. Týkají se například úřadů či knihoven. O změnách informoval v neděli ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Většina restrikcí ale zůstává dál v platnosti, stále například platí zákaz vycházení od 21:00 do 5:00.

Úřady mají nově fungovat podle normálních úředních hodin, aby mohli lidé využívat jejich služeb. Otevřou se také výdejová okénka knihoven

Pro jednání orgánů firem, tedy například představenstva nebo dozorčí rady, nebo volbu jejich členů například na valné hromadě, vláda schválila výjimku ze zákazu volného pohybu osob. V případě, že se zasedání bude účastnit více než deset lidí, je nutné, aby měli účastníci minimálně antigenní test, dodržovali rozestupy dva metry a používali respirátory nebo chirurgické roušky. Maximální počet osob je stanoven na 50, pokud nejde o zasedání nezbytné pro splnění zákonných povinností.

Nově bude možné vykonávat také komisionální zkoušky.

Začnou platit některé výjimky pro ubytovací služby

Ubytovacích služeb budou moci od pondělí kromě lidí na služební cestě využít i lidé, kteří cestují do jiného města za lékařem. Výjimku v neděli schválila vláda. Služeb hotelů, penzionů a dalších ubytovacích zařízení mohou v současné době využít jen lidé na služebních cestách, pokud se prokážou písemným potvrzením zaměstnavatele. Nově se takto budou moci ubytovat i lidé, kteří cestují třeba do nemocnice nebo za lékařem, ubytovat se může i jejich nezbytný doprovod.

Kvůli nynější vlně epidemie koronaviru byla ubytovací zařízení uzavřena od 22. října do 2. prosince a následně od 18. prosince. Omezení kromě uvedených výjimek platí i po neděli.

Ostatní omezení platí dál

Nadále také platí zákaz nočního vycházení, stejně jako restriktivní opatření týkající se aktivit pro volný čas či kultury. Zavřené zůstávají obchody, restaurace, provozovny služeb či lyžařské vleky. 

O možnostech a pravidlech pro změny, které by se mohly odehrát například v maloobchodu, bude vláda jednat s opozicí v úterý, informoval premiér Andrej Babiš (ANO).