Ve středu testy odhalily téměř 17 tisíc případů. Index rizika zůstává na pátém stupni

Laboratoře odhalily ve středu v Česku 16 939 případů koronaviru. Druhý den po sobě tak bylo překonáno dosavadní denní maximum. Pozitivních bylo téměř 52 procent testů, což je rovněž rekordní hodnota. S covidem-19 je hospitalizováno téměř 5900 lidí, zhruba o 200 více než ve středu. V těžkém stavu je 845 z nich. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Rizikové skóre PES zůstává na 80 bodech a druhý den je tak v nejvyšším pátém stupni pohotovosti.

Od březnového začátku epidemie se koronavirus v Česku potvrdil u 718 661 lidí. Více než 592 tisíc z nich se z nemoci vyléčilo. Aktuálně je v zemi 114 500 nakažených, což je nejvíce od začátku listopadu.

S nákazou dosud zemřelo 11 580 lidí. V poslední době se počet zemřelých začíná opět zvyšovat. Na začátku listopadu umíralo i více než 200 lidí denně, poté začaly počty klesat a začátkem prosince se držely většinou pod stovkou. Od minulé středy do úterý však bylo každý den zemřelých znovu minimálně sto, na tuto středu zatím připadá 75 obětí. Tyto údaje ale obvykle při dalších aktualizacích rostou.

Nemocnice zastavují neakutní péči

Podobně se vyvíjí také počet hospitalizovaných. Na začátku listopadu jich bylo více než osm tisíc, v prosinci tento počet klesl zhruba na polovinu. Ještě na Štědrý den bylo v nemocnicích s covidem zhruba 4300 lidí, poté ale začalo pacientů přibývat.

Nemocnice kvůli tomu nesmí od čtvrtka přijímat pacienty na plánované zákroky, které je možné odložit. Musí také navyšovat kapacity pro pacienty s covidem. Nárůst hospitalizovaných považuje ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) za závažný. „Rozhodující bude první týden v lednu,“ uvedl ve středu. 

Mnohé nemocnice už neakutní péči omezily či zastavily dříve, než jim to přikázalo ministerstvo, a to také kvůli rostoucímu počtu nakažených zdravotníků.

Laboratoře ve středu provedly 32 600 testů, zhruba o tři tisíce méně než v úterý. O svátcích se testovalo výrazně méně, před Štědrým dnem ale bylo testů za jeden den i téměř 42 tisíc.

Nejhorší situace je momentálně na Královéhradecku, kde za uplynulých sedm dní přibylo zhruba 878 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Na Opavsku to bylo 847 případů a na Rychnovsku 821 případů na 100 tisíc obyvatel. Relativně nejlepší situace je na Chomutovsku s 219 případy na 100 tisíc obyvatel v uplynulém týdnu.

Pátý stupeň rizika i opatření

Index rizika epidemie covidu-19 v Česku zůstává druhým dnem na 80 bodech. Na pátém stupni pohotovosti už je index v každém kraji. Česko se od 27. prosince minimálně do 10. ledna řídí opatřeními pro nejpřísnější stupeň.

Od středy se zhoršily všechny ukazatele, podle nichž se rizikové skóre počítá. Například reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, stouplo ze středeční 1,0 na 1,19. Pokud je pod jedničkou, znamená to, že epidemie zpomaluje.

Pod tuto hranici sice kleslo o vánočních svátcích, epidemiolog a poradce premiéra Roman Prymula ale upozorňoval, že by se tím „neopájel“. Na testy chodilo výrazně méně lidí než předtím a byli to hlavně lidé s příznaky a ti, které na test poslal lékař. 

V okrese Rakovník dosáhl index PES maximální hodnoty 100

Rizikové skóre od středy vzrostlo téměř v každém regionu země, pouze v Ústeckém kraji zůstalo na 76 bodech, což je spodní hranice pátého stupně. Stejnou hodnotu má index také v Plzeňském a Jihomoravském kraji. Nejhorší situace je v Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji, kde je skóre na 89 bodech.

V okrese Rakovník dosáhl index PES dokonce maximální hodnoty 100. Ve středních Čechách přibylo ve středu 2355 nakažených covidem, mírně méně než v úterý, kdy byl rekordní přírůstek za celou dobu pandemie: podle aktualizovaných dat ministerstva zdravotnictví přibylo 2376 nakažených. Rizikové skóre PES vzrostlo ve Středočeském kraji z 80 na 85 bodů.

Pokračuje očkování

Situaci v zemi by mohlo postupně zlepšit očkování. Ve středu dorazilo do Česka dalších 19 500 dávek vakcíny proti nemoci covid-19 od firem Pfizer a BioNTech, zásilky s očkovací látkou už mají všechny kraje. První dodávka téměř 10 tisíc dávek se rozdělila mezi nemocnice v Praze, na jižní Moravě a v Moravskoslezském kraji.

Očkují se především zdravotníci. Během čtvrtka zahájí očkování v Olomouckém, Středočeském, Pardubickém, Plzeňském a Jihočeském kraji. V dalších regionech začnou s vakcinací začátkem příštího roku.

Mutace z Anglie se v Česku zatím neobjevila, uvedl Státní zdravotní ústav

Varianta nového typu koronaviru, která byla v polovině prosince zaznamenána v Anglii, se v Česku zatím neobjevila. Uvedla to vedoucí Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková. 

Systematické sekvenování koronaviru SARS-CoV-2 spolu s uveřejňováním doprovodných dat podle Mackové provádí jenom Národní referenční laboratoř (NRL) SZÚ ve spolupráci se Státním veterinárním ústavem. Dosud bylo prověřeno přes 300 vzorků. Sekvenování je termín pro biochemické metody zjišťování pořadí nukleových bází v sekvencích DNA.

V poslední publikované zprávě referenční laboratoř popisuje i jiné mutace, které byly v Česku zachyceny. „Tyto mutace souvisí velmi pravděpodobně s šířením viru v populaci a současně zvyšujícím se selektivním tlakem na imunitní odpovědi. Občasné prokázané reinfekce mohou souviset právě s těmito změnami,“ uvádí laboratoř.

Nová varianta koronaviru se v posledních týdnech rozšířila po celé Británii, odhalena byla i v dalších evropských zemích, Austrálii, Kanadě nebo Japonsku. Podle britských vědců se může šířit výrazně snadněji než předchozí varianty, dosavadní poznatky zároveň nenasvědčují tomu, že by mohla způsobovat vážnější průběh nemoci. 

Česká republika zastavila lety z Británie od poledne 21. prosince, den předtím zavedla pro lidi vracející se z Ostrovů povinnou domácí karanténu. Lety kvůli nové mutaci koronaviru v tu dobu dočasně zrušily i další evropské státy, Francie uzavřela hranici s Británií. Přímé lety z Londýna do Prahy s podmínkou předložení negativního testu byly obnoveny den před Štědrým dnem.