Na vysokou přes monitor. Univerzity nabízejí dny otevřených dveří on-line

Tradiční dny otevřených dveří, které se měly konat v listopadu, odkládají některé vysoké školy kvůli opatřením proti koronaviru na začátek nového roku. Část univerzit, které ČT oslovila, se ale snaží akce pořádat v původním termínu alespoň on-line a nabízí přednášky, videa i diskuze. Uchazečům o studium tak hlavně chtějí dát možnost promluvit si s vyučujícími i studenty, a to formou komentářů či videochatu. Některé školy nabízejí dokonce virtuální prohlídky učebních prostor.

Všechny fakulty improvizovanou podobu dnů otevřených dveří připravit nestihly. Mezi ně patří například Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně, která událost naplánovanou na 6. listopadu zrušila, takže se zájemcům představí až v únoru příštího roku. Lékařská fakulta UK v Plzni také říjnový den otevřených dveří neuspořádá.

Některé školy se ale snaží termíny nerušit. Přesouvají tedy dny otevřených dveří do on-line prostoru, aby uchazečům umožnily promluvit si s vyučujícími nebo studenty. Stavební fakulta ČVUT v Praze si pro tento případ založila i vlastní web

Registrovat se

„Pro uchazeče o studium je připraven speciální web, který je spuštěn už nyní. Není nutná žádná registrace, není potřeba si ani instalovat žádný speciální program,“ sdělila ČT Lidmila Kábrtová z oddělení PR a marketingu ČVUT. Třeba na Fakultě architektury se však zájemci musí kvůli kapacitě programu MS Teams předem registrovat.

Registrace je potřeba i při on-line diskuzích o studijních programech na Masarykově univerzitě v Brně. „Účastník vpředvečer akce obdrží e-mail s příslušným odkazem. Pak může navštívit chatovací místnosti, kde se může ptát současných studentů,“ informovala mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Vysoké školy také nechtějí ochudit zájemce o studium o prohlídku budov. „Pro studenty budeme mít připravena předtočená videa o tom, jak to vypadá na škole,“ řekl Michal Jankovský z oddělení komunikace Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Medicína na videu

Zhruba sedmdesát ústavů a klinik virtuálně ukáže i 1. lékařská fakulta UK. „S našimi pedagogy jsme také natočili videa o výuce zajímavých medicínských oborů a atraktivních prostorách fakulty, jako je například anatomie, histologie, fyziologie či biochemie. Ve videích hovoří pedagogové fakulty, ale i studenti,“ dodala Petra Klusáková z oddělení komunikace školy.

On-line představí zájemcům univerzitní prostory i na některých fakultách ČVUT. „Fakulta dopravní ČVUT zapojí své studenty, kteří budou procházet s kamerou budovou (laboratořemi) a zároveň odpovídat na dotazy,“ uvedla Petra Skolilová z oddělení marketingu Dopravní fakulty ČVUT v Praze.

Podobně reagují na mimořádnou situaci i některé vyšší odborné školy jako třeba Vyšší odborná škola obalové techniky ve Štětí. Ta místo tradiční akce konané 20. listopadu nabídne virtuální prohlídku budovy na webu školy.