Kominíci nestíhají více než kdy dřív. Jejich návštěvu lidé často kvůli covidu odkládali

Povinné kontroly komínů nechává mnoho lidí až na začátek topné sezony. Letos ale může mít řada lidí problém sehnat kominíka. Ti jsou teď totiž kvůli koronaviru vytížení ještě víc než v minulých letech.

Na střechu Ullmanových vylezli kominíci nejen kvůli čištění, ale zejména kontrole komínu. Prověřit musí zejména, jestli jsou spalinové cesty volné a jestli poblíž kotle nestojí nic hořlavého.

Na začátku topné sezony dohání i návštěvy u zákazníků, kteří museli kvůli karanténě nebo izolaci kontrolu odkládat. A ozývají se taky ti, kteří se kvůli koronaviru vyhýbali kontaktu a prohlídku nechali na poslední chvíli. „Kvůli koronakrizi se to trošku víc posunulo. Schází nám měsíc,“ řekl Jan Procházka z Kominického družstva Jihlava.

Ročně špatný stav komínů způsobí tisícovku požárů

Ať už je kotel na pevná paliva nebo na plyn, kontrola je povinná minimálně jednou ročně. V případě, že by přišel požár, majiteli nezkontrolovaného komína hrozí, že přijde o pojistné plnění.

Špatný stav komína přitom ročně způsobí zhruba tisícovku požárů. Jen loni byla souhrnná škoda 85 milionů korun. Řada požárů má ty nejhorší následky. Už i letos, přestože topná sezona teprve začala. „V sobotu 17. října v obci Kraborovice při požáru rekreační chalupy zemřela žena,“ uvedla mluvčí hasičů na Vysočině Petra Musilová.

Lidé, kteří před svým obvyklým termínem na začátku topné sezony teprve vychází z karantény, teď můžou mít problém kominíky sehnat. Ti ale radí – neustávejte, volejte, snad se na vás dostane.