Svatby mají dál výjimku z opatření proti pandemii. Platí i pro živou hudbu se zpěvem

Nejen na svatby, ale i na živou hudbu na nich, se dál vztahuje výjimka z opatření proti šíření nemoci covid-19. Kapely na svatbách do 19. října mohou hrát i zpívat. Opatření vyhlášená ve čtvrtek se dřívější výjimky pro pořádání svateb netýkají. České televizi to potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Klára Doláková. S omezením svateb počítá ministerstvo zdravotnictví po 19. říjnu.

Snoubenci, kteří mají svatbu naplánovanou během nouzového stavu, dostali už před několika dny od ministerstva zdravotnictví výjimku z opatření. A to až do 19. října. Daná výjimka platí i po čtvrtečním zpřísnění opatření proti šíření covidu-19. A výjimka platí i pro živé kapely se zpěvem.

„Svatebčané, ani my muzikanti se v těch omezeních neorientujeme. Kvůli omezení zpěvu nám už několik organizátorů svatby zrušilo, za tři týdny jsou to tři čtyři zrušené svatby,“ řekl České televizi Petr Klér ze skupiny KH BAND. „Hraní na svatbě nám zrušil ženich, celou svatbu přesunuli o týden dřív,“ doplnil Tomáš Knobloch z kapely Pickles.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek České televizi potvrdilo, že do 19. října se výjimka pro svatby vztahuje i na živou hudbu na nich. „Do 19. října se na svatby zákaz zpěvu či hudebních vystoupení nevztahuje. Následně budou podmínky konání těchto akcí upřesněny,“ řekla ve středu mluvčí ministerstva zdravotnictví Klára Doláková a v pátek dodala: „Včera vyhlášená omezení tuto výjimku neruší.“

Některé krajské hygienické stanice směřují dotazy ohledně výjimek pro svatby na koronavirovou infolinku. „Hudba a zpěv na svatbách zakázané nejsou, takže může to proběhnout, ta živá hudba,“ odpověděla v pátek na dotaz hudební skupiny Pokrok pracovnice infolinky hygienické stanice 1221.

Výjimkou se řídí i oslovená svatební agentura. „My ta opatření sledujeme a dokud je možnost svatby pořádat, tak nic nerušíme, včetně kapel,“ popisuje organizátorka z Wedding factory Martina Hervy.

Podle ministra zdravotnictví i hlavní hygieničky Jarmily Rážové dochází při zpěvu k rychlému šíření nákazy. „Z epidemiologického hlediska považuji zpěv za rizikovou aktivitu. Dokládá to zvýšený výskyt potvrzených případů covidu-19 v pěveckých sborech,“ popisuje Rážová.

Podnikatelům zaměřeným na svatby se podle zakladatelky a manažerky svatební agentury Wedding Design Markéty Fryčové ulevilo, že opatření omezující počet účastníků nezasáhne svatby plánované na sobotu 10. října 2020. Kombinace čísel v datu je podle ní pro mnoho snoubenců důležitá, proto si právě tento termín mnoho lidí vybralo.