Prognóza pro další dny je nepříznivá. Česko musí počítat s dalším zhoršením epidemie

Události: Predikce dalšího vývoje (zdroj: ČT24)

Vláda ve čtvrtek výrazně zpřísnila opatření proti koronaviru. Zatím platí na dva týdny. O dalších změnách rozhodne hlavně vývoj v nemocnicích.

V následujících nejméně 14 dnech se bude situace zhoršovat, odhadují odborníci z Ústavu zdravotních informací a statistiky. Podíl zachycených případů je stále větší: denní se dostává i přes 20 procent, sedmidenní průměr je přes 18 procent.

„To znamená, že stále méně víme, jak moc se nemoc šíří, a nakažených je tak výrazně víc, než ukazují statistiky. A ty popisují situaci před zhruba dvěma týdny,“ poznamenal redaktor ČT Daniel Stach. 

Dodává, že proto musíme počítat s dalším zhoršením situace. V nemocnicích je nyní více než 1700 lidí, z toho podle posledních údajů přes 350 v těžkém stavu. Podle modelů jich bude za týden 400 až 500 a na konci října tisíc.

Zásadní je zbrzdit šíření nemoci, které popisuje reprodukční číslo –⁠ průměrný počet dalších osob, které přímo nakazí jeden nakažený pacient. Toto číslo je potřeba dostat pod 1, což by znamenalo, že počet nakažených v populaci klesá. „Cílem je osm desetin, aby výrazně klesl počet nově zachycených případů. Zatím je ale na úrovni 1,2 a tím pádem nemoc není na ústupu,“ zdůraznil Stach. 

  • 17. 9.                                  1,59
  • 2. 10.                                  1,24
  • 8. 10.                                  1,21

Navíc se mění věková struktura nemocných. Zatímco první zářijový týden bylo nejvíc nakažených ve věku 20 až 40 let, v prvním říjnovém týdnu už to bylo mezi 40 a 60 lety.

A zvýšil se i podíl těch ještě starších. Právě u nich je přitom kvůli častějším dalším zdravotním problémům větší riziko vážného průběhu nemoci.