Ostravský senátor Koliba končí, vystřídá ho Šimetka nebo Jiříček

Peter Koliba (ANK 2020, dříve ANO) post senátora v obvodu Ostrava-město neobhájil, nezískal ani tři procenta hlasů. Ve druhém kole se utkají nový kandidát hnutí ANO Zdeněk Jiříček s Ondřejem Šimetkou (za ODS). Oba si udrželi velký náskok před ostatními, v prvním kole ale skončili s poměrně těsným výsledkem. Oba získali skoro 22 procent hlasů. K senátním volbám přišlo v obvodu č. 72 celkem 34,7 procenta voličů, o dva procentní body víc než v roce 2014.

Hnutí ANO má opět šanci na křeslo senátora v obvodu Ostrava-město. Před šesti lety v jeho barvách zvítězil lékař Peter Koliba, který ale pro letošní volby změnil dres. Kandidatura za nové hnutí ANK 2020, jehož je předsedou, mu však úspěch nepřinesla a skončil až jedenáctý. Ve druhém kole se za týden o jeho křeslo utkají nový kandidát ANO Zdeněk Jiříček a lékař Ondřej Šimetka (za ODS).

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Jiříček je ředitelem psychiatrické nemocnice v Opavě, věnuje se managementu ve zdravotnictví. Neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny v roce 2017 ze 16. místa kandidátky hnutí ANO. V Senátu chce pracovat pro region, zviditelnit reformu psychiatrické péče a přispět k větší spolupráci mezi ministerstvem zdravotnictví a ministerstvem práce.

Zdravotnictví je prioritou i druhého postupujícího kandidáta, porodníka a vysokoškolského pedagoga Ondřeje Šimetky (za ODS). Ten působí jako přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice v Ostravě. Jako školitel lékařů a porodníků absolvoval několik zahraničních misí, například ve Východním Timoru. Je také členem dozorčí rady české pobočky Lékařů bez hranic.

Dvouciferný procentní výsledek, ovšem bez postupu do duelu o křeslo, si připsali ještě starosta Poruby Martin Tomášek (Piráti) a bývalá senátorka z let 2004 až 2010 Liana Janáčková (NEZ). Neuspěli ani Radim Smetana (ČSSD) a Jan Síla (SPD).

V minulých senátních volbách v roce 2014 postoupil s Petrem Kolibou do druhého kola Petr Mihálik z ČSSD. Tehdy přišlo k volbám 32,26 procenta voličů.