O křeslo v Senátu se v obvodu Rychnov nad Kněžnou utká Antl s Grulichem

Do druhého kola boje o křeslo senátora v obvodu Rychnov nad Kněžnou postoupili dosavadní senátor Miroslav Antl (Za občany) a ředitel základní školy v Dobřanech Jan Grulich (TOP 09). Oba kandidáti dostali od voličů přibližně čtvrtinu hlasů. Třetí skončila Jana Drejslová (za ODS). V obvodu přišlo hlas odevzdat přes 38,7 procenta voličů.

Dosavadní senátor Antl získal okolo 26,5 procenta hlasů. Druhé místo obsadil Grulich, kterému hodilo svůj hlas zhruba 24,4 procenta voličů. Třetí skončila, se zhruba 18,8 procenta, Drejslová. V obvodu neuspělo dalších pět kandidátů.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Dosavadní senátor, vysokoškolský profesor a bývalý státní zástupce Antl již jednou svůj mandát obhájil, a to v minulých volbách v roce 2014, dvakrát již byl zvolen jako nestraník za ČSSD. Letos kandiduje za uskupení Za občany, jehož je předsedou.

Jako druhý postoupil do druhého kola ředitel základní a mateřské školy Trivium Plus v Dobřanech a královéhradecký krajský zastupitel Grulich. Zastupitelem se stal letos v lednu, když nahradil bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

Grulich, který se minulý týden stal absolutním vítězem ankety Ředitel roku pro rok 2019/2020, se chce v příštích dnech zaměřit na osobní návštěvy obcí ve volebním obvodu Rychnov nad Kněžnou. „Navštívíme obce, kde jsme ještě nebyli. Osobně se pokusím představit lidem, chci mluvit o tom, že školství vidím jako jednu z nejdůležitějších věcí na cestě k prosperitě,“ řekl Grulich.

Vyjádření vítěze prvního kola senátních voleb na Rychnovsku Miroslava Antla se v sobotu získat nepodařilo.

V roce 2014 zvítězil v Rychnově nad Kněžnou Antl, když ve 2. kole získal 59,76 procenta hlasů. Druhý skončil Luboš Řehák (za KDU-ČSL).