Na Děčínsku je hotovo v prvním kole, senátní křeslo obhájil Linhart

Nadpoloviční většinu hlasů získal v prvním kole voleb do horní komory současný senátor Zbyněk Linhart (za STAN). Celkem získal 52,77 procenta. Účast voličů v 33. obvodě letos dosáhla 30,28 procenta.

„Chtěl bych poděkovat voličům, že šli k volbám a že mi dali opět důvěru. Když jsem byl před šesti lety zvolen, tak už předem jsem sliboval, v případě zvolení skončím ve funkci starosty města Krásná Lípa, což jsem také udělal. A tak jako jsem se do té doby věnoval práci starosty, tak těch posledních šest let jsem se naplno věnoval funkci senátora. Jsem rád, že si voliči té práce všimli,“ řekl České televizi Linhart.

Linhart vystudoval Fakultu strojního inženýrství na Technické univerzitě v Liberci. Poté nastoupil na postgraduální doktorandské studium ekonomie na České vysoké učení technické v Praze, ale studium přerušil kvůli zvolení místostarostou, jímž byl od roku 1994 do roku 2002. V roce 2001 se stal spoluzakladatelem obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko, Krásná Lípa. Ve druhé polovině 90. let se významně angažoval při založení Národního parku České Švýcarsko.

V roce 2014 porazil Linhart nestraníka na kandidátce sociálních demokratů Jaroslava Sykáčka, když v druhém kole získal 71,43 procenta hlasů.

O senátorské křeslo na Děčínsku letos usilovalo sedm uchazečů. Kromě vítěze také bývalý náměstek děčínského primátora a krajský zastupitel Jiří Anděl (za ANO). Dále ředitel dětského domova v Lipové a rumburský zastupitel Leoš Moravec (za SPD), vysokoškolský učitel Zdeněk Říha (Trikolóra), zastupitelka Rumburku Šárka Štruplová Růžičková (Severočeši), děčínský zastupitel Václav Šenkýř (KSČM) a podnikatel Vladimír Navara (VOK).

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Volební účast letos v prvním kole dosáhla 30,28 procenta. V roce 2014 činila při prvním kole 33,87 procenta a ve druhém 14,76 procenta.

V roce 2014 zvítězil Linhart ve druhém kole, kde získal 71,43 procenta hlasů. Druhý skončil Jaroslav Sykáček (ČSSD). Voleb se tehdy zúčastnilo deset kandidátů.