Hlavní hygienička Rážová se nakazila koronavirem. Ministr Vojtěch měl negativní test, ale musí do karantény

UDÁLOSTI: Pozitivní test má i hlavní hygienička, je v domácí izolaci (zdroj: ČT24)

U hlavní hygieničky České republiky Jarmily Rážové test potvrdil nákazu koronavirem. Je v domácí izolaci, oznámila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) má test negativní, musí ale strávit deset dní v domácí karanténě. Část pracovníků resortu bude kvůli prevenci pracovat z domova. Naopak pozitivní test má šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Premiér Andrej Babiš (ANO) ani další lidé z Úřadu vlády, kteří se účastnili schůzky s Rážovou, do karantény nemusí. Podle hygieny seděli dostatečně daleko, řekl Babiš.

„Laboratorní výsledek Hygienická stanice hlavního města Prahy obdržela v ranních hodinách dnešního dne a ihned zahájila příslušné epidemiologické šetření,“ uvedl ve středu mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík. Jméno hlavní hygieničky nesdělil. Zmínil pouze, že „pozitivní osoba“ je v domácí izolaci. Rážová podle mluvčí ministerstva pocítila příznaky onemocnění, proto se nechala otestovat.

Rážová je jen jedním z velmi vysokého počtu pozitivních případů z posledních dnů. V úterý přibylo za 24 hodin 503 lidí, u kterých se potvrdila nákaza covidem-19. Ve středu přibylo do 18 hodin 456 pozitivně testovaných, což naznačilo, že k půlnoci lze očekávat dosud nevídaný růst.

Podle vedoucí pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové se u Rážové projevily příznaky onemocnění v úterý večer. „Ráno se okamžitě nechala otestovat a vyšel jí pozitivní výsledek,“ řekla Jágrová. 

Karanténa hrozí všem, kdo se s hlavní hygieničkou setkali v posledních dvou dnech – mimo jiné se zúčastnila úterní pracovní snídaně k fungování e-Roušky. Komu všemu hygienici karanténu skutečně nařídili, však neprozradili. Podle Jágrové jde o osobní údaje. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch sám potvrdil, že je v karanténě. Pozitivní test měl také šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, konstatoval v ČT Vojtěch.

Zdeňka Jágrová naopak odmítla, že by se od Jarmily Rážové mohla nakazit. „My jsme se spolu osobně viděly v pátek. Protože příznaky měla 1. 9. a berou se dva, maximálně tři dny zpět, tak nemohla ještě v tu dobu vylučovat virus a nemohla mě nakazit,“ ujistila.

Vojtěch míří do karantény, Babiš nemusí

Vojtěch ve středu zrušil svůj program v Karlovarském kraji právě proto, že byl v kontaktu s člověkem pozitivním na covid-19, sdělil krajský úřad. Měl navštívit nemocnice v Chebu a Sokolově. Do Chebu sice dorazil, krátce po zahájení návštěvy se ale omluvil a z preventivních důvodů návštěvu ukončil a vrátil se do Prahy. „Pan ministr přijel do areálu chebské nemocnice, ale nevkročil do žádné z budov,“ upřesnila mluvčí kraje Jana Pavlíková.

Po návratu do metropole podstoupil ministr test, večer obdržel negativní výsledek. „Cítím se dobře, nemám žádné příznaky,“ zdůraznil. Přesto musel do domácí karantény, která potrvá deset dní. „Na dálku budu normálně fungovat. Po půl roce s covidem jsou jednání přes videokonference zcela běžné,“ dodal ministr.

Také Vojtěchovo ministerstvo přijalo opatření, mimo jiné je v jeho budově povinné nošení roušek i v kancelářích a část zaměstnanců přešla na home office, zatímco zbylí se rozesadili tak, aby mezi sebou měli co největší rozestupy. 

Babiše a dalších osob z Úřadu vlády se momentálně podle ředitelky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové žádná omezení týkat nebudou. Při jednání údajně seděli v dostatečné vzdálenosti a dodrželi další preventivní opatření. Premiér svůj další program nemění, uskuteční se i mimořádné jednání kabinetu prostřednictvím videokonference. 

„Já nosím téměř všude respirátor FFP2, v místnosti bylo větráno, byly tam vysoké stropy,“ přiblížil premiér. V místnosti je podle něj navíc až čtyřmetrový rozestup mezi řadou stolů, u kterých sedí zástupci Strakovy akademie a ostatní hosté. „Na základě toho paní Jágrová říká, že nemusíme do karantény jít, nemáme žádné rozhodnutí hygieny, že bychom se měli omezovat,“ dodal.

„S paní Rážovou jsem mluvil, nemá teplotu, má příznaky chřipky. Co se týče testování členů vlády, to je na nich, jak se testují. My tady samozřejmě na Úřadu vlády testujeme pravidelně,“ řekl později premiér na tiskové konferenci po jednání vlády. Dodal, že pravidelné testování členů kabinetu však neprobíhá.

Ministři pracují i v karanténě

Ani karanténu některých jeho členů – kromě Vojtěcha musel již dříve zůstat doma i vicepremiér pro ekonomiku, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) – však nepovažuje Babiš za problém pro další práci kabientu. „Komunikujeme, rozhodujeme, dáváme příkazy různými způsoby – SMS, telefonáty, videokonferencemi. To, že nejsme fyzicky spolu, neznamená, že to nefunguje,“ ujistil.

Vláda má připravené i postupy pro případ, že by některý její člen vážně onemocněl a nemohl funkci vykonávat. Premiéra by zastoupili místopředsedové vlády, kdyby onemocněli i oni, převzali by kompetence zbylí členové kabinetu. Jednotlivé ministry, kteří by kvůli nemoci nemohli pracovat, by potom nahradili pověření náměstci, kterých je v každém resortu několik. Náměstky potom mohou zastoupit ředitelé odborů. Hlavní hygieničku například zastupuje šéf odboru ochrany veřejného zdraví.