Covidem-19 se nakazila exministryně Šlechtová, v karanténě je dalších jedenáct poslanců

Události: Nákaza ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Do karantény poslali hygienici jedenáct poslanců vládních stran ANO a ČSSD. Byli v kontaktu s poslankyní za ANO a bývalou ministryní pro místní rozvoj a obrany Karlou Šlechtovou, u které se nákaza prokázala. V současnosti je karanténa stále čtrnáctidenní, příští schůzi, která začne 15. září, by tedy vládní poslanci měli stihnout.

Informaci o nákaze Karly Šlechtové nemocí covid-19 přinesly servery Lidovky.cz a Seznam Zprávy. Sama poslankyně potvrdila, že byla pozitivně testována, na Facebooku. Upřesnila, že ji v pátek začalo bolet v krku, výsledek testu se dozvěděla v neděli. Nyní ji sužuje horečka, kašel a bolest kloubů a těžce se jí dýchá.

Podle informací hygieniků i předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) je v karanténě jedenáct poslanců. Neprokázalo se ale zatím, že by se někdo z nich od Šlechtové ještě nakazil.

„Některé osoby, které byly v bezprostřední blízkosti paní Šlechtové, mají negativní test. Paní poslankyně měla celou dobu roušku a zřejmě to zafungovalo,“ uvedl Vondráček. K případnému rozšíření nákazy mohlo dojít pouze minulou středu, kdy se poslanci sešli na mimořádné schůzi k volebnímu zákonu a změnám pravidel distanční výuky ve školách.

Máme připravené postupy, ujistil Vondráček

Poslanci, kteří jsou v karanténě, seděli v lavicích v blízkosti Karly Šlechtové. Předseda sněmovny řekl ČT, že konkrétní jména nezná. V karanténě jsou podle svých slov místopředseda ČSSD Roman Onderka a poslanec téže strany Petr Dolínek a Radiožurnálu potvrdila předsedkyně zdravotnického výboru Věra Adámková (za ANO), že ji kontaktovala hygiena.

Pražská hygienická stanice potvrdila bez podrobností výskyt covidu-19 v Poslanecké sněmovně, domácí izolaci nakažené osoby i to, že nařídili kranténu dalším jedenácti jejím kontaktům. „Aktuálně v daném případě další onemocnění není registrováno,“ ujistili hygienici.

Podle Radka Vondráčka probíhá dezinfekce a ionizace prostor Poslanecké sněmovny. „Situace není úplně nová, už jsme měli několik poslanců v karanténě, u kterých se pak výskyt nepotrvdil. Máme připravené postupy,“ zdůraznil. Nepředpokládá však, že by nastal v souvislosti s Karlou Šlechtovou problém na nadcházející schůzi, která začne v polovině září. Předpokládá však, že kdyby i v té době byli někteří poslanci v karanténě nebo izolaci, dokázaly by se kluby dohodnout na párování.

Mezi politiky na celostátní úrovni se covid-19 zatím vyskytl jednou – krátce poté, co se pandemie rozšířila do Česka, se nakazil senátor Pavel Karpíšek (ODS). Na jaře onemocněli také tehdejší plzeňský hejtman Josef Bernard (tehdy ČSSD) a náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

Statistici: Zdaleka nejvíce nakažených je v Praze, reprodukční číslo je 1,1

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek uvedl, že se v současnosti odhaduje reprodukční číslo na 1,1. Zdaleka nejvíce se covid-19 šíří v Praze, řada okresů má pouze jednotky případů. Epidemiologickou situaci tak Dušek hodnotí navzdory poměrně vysokému počtu nově pozitivně diagnostikovaných příznivě.

„Počty nově diagnostikovaných denně jsou odvozené od velkého množství testů, které děláme. Tito lidé jsou v izolaci, takže nemoc dál nešíří. Byli včas odchycení, byli dáni do izolace, vytrasováni a nemoc se nešíří,“ uvedl Dušek při podepsání memoranda mezi vládou a zástupci samospráv o sdílení dat v průběhu pandemie.  

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) budou starostové dostávat data o nemoci covid-19 jednou týdně. Půjde o základní epidemiologické parametry. V první fázi půjde o počty nových případů a zásahů ve zranitelných skupinách obyvatel, do budoucna i o údaje nemocnosti a počtech hospitalizovaných. „Dostanou také denní data o počtech testů, kdo je indikoval a s jakým důvodem,“ doplnil Dušek. 

Tisková konference ministra zdravotnictví ke koronavirové situaci (zdroj: ČT24)

V Česku je 106 ohnisek nákazy

V pondělí potvrdily laboratoře nákazu covidem-19 celkem 260 lidem. I když jde již o pracovní den, v pondělí bývá počet vyhodnocených, a tedy i pozitivních testů vyšší než po zbytek týdne. Ve srovnání s předchozími srpnovými pondělky jde o vyšší číslo. Nárůst vzhledem ke dni v týdnu vykázal počet pozitivních testů i v předchozích dnech. Pátečních 505 nakažených (původně ministerstvo zdravotnictví uvádělo 506) je vůbec nejvíce od rozšíření pandemie do Česka, sobotní a nedělní výsledky byly nejvyššími víkendovými údaji od konce června.

V republice je podle vládního zmocněnce pro digitalizaci a IT Vladimíra Dzurilly 106 ohnisek nemoci covid-19, ta se šíří v rodinách, kam si ji lidé přinášejí z dětských táborů, večírků, ale například i z brigád. Přes 150 nakažených spojili hygienici s organizovanými zájezdy na taneční party do Chorvatska. Hlavní hygienička Jarmila Rážová uvedla, že se covid-19 v poslední době často rozšířil i při svatbách a ve fotbalových klubech.

Rážová vyzvala především účastníky večírků k opatrnosti. „Pokud se mladí lidé jdou bavit, měli by myslet na to, že oni sice nákazu pravděpodobně zvládnou jen s mírnými příznaky, mohou mít ale v okolí někoho, kdo třeba pracuje ve zdravotnickém zařízení nebo jako policista či voják,“ zdůraznila.