Řeky se zklidnily, voda opadává. Meteorologové už před povodněmi nevarují

Situace na řekách, které v úterý zvedl vydatný déšť, se přes noc uklidnila. Na několika místech ještě ale řeky zůstávají na nejnižším, prvním stupni povodňové aktivity, například Šlapanka v Havlíčkově Brodě, tok Jihlava na Třebíčsku a Ropičanka v obci Řeka. Po kulminaci je také Novohradka v Úhřeticích, která v noci vystoupala na druhý povodňový stupeň, aktuálně však její hladina klesla na první stupeň.

Nejvíc pršelo v Jeseníkách. Díky ojedinělým přeháňkám ve středu hladiny většiny zasažených toků pozvolně klesají. Do středečního poledne přesto povodňová služba Českého hydrometeorologického ústavu varovala před záplavami v několika regionech Vysočiny, východních Čech, jižní Moravy a Olomouckého kraje.

Po poledni pak meteorologové žádné další výstrahy před velkou vodou nevydali.

V úterý večer vystoupal na druhý povodňový stupeň Černý potok ve Velké Kraši na Jesenicku, Novohradka v Luži a v Úhřeticích i Svratka v Borovnici. Na dalších místech na Svratce, Jihlavě, Chrudimce, Šlapance, Divoké Orlici, Ropičance, Vsetínské Bečvě, Bystřičce, Vidnávce a Bělé platila bdělost. Během večera a noci zvednuté hladiny na většině stanic postupně klesaly.

Hydrologové ve středu uvedli, že za posledních zhruba 30 hodin nejvíc pršelo na Českomoravské vrchovině, v Orlických horách, Jeseníkách, Beskydech a na severním návětří Krkonoš. Nejčastěji spadlo v těchto oblastech 20 až 50 milimetrů srážek, na severním návětří Jeseníků napršelo 50 až 90 litrů vody na metr čtvereční. „Ve druhé polovině noci na středu a ve středu k ránu už srážky většinou slábly, případně ustávaly a nyní doznívají ještě v oblasti Beskyd,“ dodal Český hydrometeorologický ústav.