Česko zažilo nejdeštivější červen za 60 let měření. Víkend to napraví

Letošní červen byl mimořádně vydatný na srážky. Z pohledu celé země napršelo 197 procent obvyklého průměru; v převodu na litry to představuje na každý čtvereční metr 158 litrů vody. Za sebou tak nechal i povodňový červen roku 2013, kdy napršelo o dvacet litrů méně.

Není tedy divu, že Český hydrometeorologický ústav vydal za měsíc 25 výstrah před nebezpečným počasím. Nejčastěji varoval před bouřkami a zvýšením hladin řek. Pršelo výrazně víc, než jsme si v posledních letech zvykli.

Srovnání červnů
Zdroj: ČT24

Dešťová voda ovšem nebyla rozdělena do všech regionů stejně; v některých krajích dokonce napršel téměř trojnásobek obvyklého množství. Nejvíc v Pardubickém kraji 280 % normálu znamená, že na každý čtvereční metr napršelo 215 litrů vody. Naproti tomu Ústecký kraj měl jen necelých 100 litrů.

I když  mohl někomu připadat červen chladný, z hlediska teplot byl celkem normální, konkrétně o půl stupně teplejší než dlouhodobý průměr. V čem trochu víc zaostal, byl sluneční svit: k průměru chybělo 33 hodin.

Prodloužený víkend, který je před námi, ale na slunci šetřit nebude, bude většinou jasné nebo polojasné nebe. Až v pondělí odpoledne mraků přibude a přiženou se přeháňky a bouřky. Teploty budou letní a nejteplejší jasně neděle, kdy se teploty přiblíží, nebo někde dokonce dosáhnou 30 °C.

Výhled na víkend
Zdroj: ČT24



Jestli čtenářům takové počasí připadá jako stvořené na koupání, platí, že přírodní koupaliště mají letos díky absenci veder v květnu a červnu vodu sice chladnější, ale zato docela čistou. Zákaz koupání vydali zatím hygienici jen na jednom místě: Velký rybník na Karlovarsku.

Teplota vody
Zdroj: ČT24