Covid-19 mezi chatami. Nové lokální ohnisko je na Plzeňsku, zdravotníci odebírají vzorky

Zdravotníci v neděli odebrali v Tatiné na severním Plzeňsku plošně vzorky na testy na koronavirus. Šlo zhruba o 200 lidí. V obci se minulý týden objevilo nové ohnisko nákazy, prokázalo se deset infikovaných lidí. Krajská hygienická stanice nařídila plošné testování, zároveň se v obci zpřísnila protiepidemická opatření. Platit budou nejméně dva týdny.

„Snažili jsme se všechny podchytit a sehnat údaje tak, abychom je sem mohli pozvat,“ řekl starosta Jaroslav Beneš. „Jsou to ti, kteří přebývají v Tatiné – takže trvalé bydliště – i ti, kdo mají trvalé bydliště jinde, ale jsou fyzicky tady, jezdí sem na chalupu, případně sem jezdí na víkendy,“ vyjmenoval.

 Odběrová sanitka přijela před obecní úřad kolem 9:30. Pod stanovým přístřeškem pak zdravotníci v ochranných oblecích postupně odebírali vzorky lidem. Někteří stáli ve frontě, další postupně přicházeli.

Podle redaktorky ČT Pavlíny Polatové hygienici otestovali celkem 210 lidí. Výsledky testů z odebraných vzorků by měli mít hygienici podle starosty v úterý nebo ve středu.

Protiepidemická opatření potrvají nejméně dva týdny

V obci musí lidé nosit venku roušky, nesmějí se shlukovat, zavřel se místní hostinec i obecní úřad, zrušené jsou veškeré sportovní, společenské a kulturní akce. Obec navíc denně dezinfikuje veřejná prostranství, jako je autobusová zastávka, kontejnerová stání, lavičky i odpadkové koše. Dezinfikování potrvá nejméně po dobu dvou týdnů. „Pokud bude třeba něco dalšího, to se dozvíme až na základě výsledků testů,“ dodal Beneš.

Nákaza se v obci objevila nejdřív u čtyřiasedmdesátileté ženy, která byla minulou sobotu s příznaky respirační infekce hospitalizována v Plzni. Nakažená seniorka se účastnila oslavy 80. narozenin své sestry zhruba týden před pozitivním testem. Na testy museli proto další lidé, kteří se oslavy v Tatiné účastnili, i rodinní příslušníci.

Výsledky ukázaly infekci u dalších devíti lidí, nikdo z nich zatím nemá příznaky onemocnění ani nemusel do nemocnice. Při trasování nemocných se mimo jiné zjistilo, že část nakažených ještě před minulým víkendem jela autobusem na zájezd.

V Plzeňském kraji bylo podle krajských hygieniků od začátku pandemie zjištěna nákaza koronavirem u 840 lidí, 17 jich zemřelo a 668 se uzdravilo. Kromě Tatiné se v kraji v uplynulém týdnu objevilo ohnisko s 34 zjištěnými případy nákazy v nemocnici následné péče v Horažďovicích na Klatovsku. Pacienti mají většinou bezpříznakový průběh.