Puška Bren do každé bojové jednotky. Armáda posiluje výzbroj

Reportáž: Armáda pořizuje pušky Bren 2 (zdroj: ČT24)

Všechny bojové jednotky české armády dostanou útočné pušky Bren 2. Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu s Českou zbrojovkou na nákup dalších šestnácti tisíc kusů. Celkem tato výzbroj bude stát více než dvě miliardy korun.

Útočné pušky Bren 2 začala armáda zavádět do výzbroje před čtyřmi lety. Vojáci je používají i při ostrém nasazení na misích v Afghánistánu, v Iráku nebo v Mali. Na rozdíl od staršího modelu jsou o půl kila lehčí, kratší a mají jednodušší obsluhu.

Za přednost vojáci považují i jejich odolnost v nepříznivých podmínkách a upozorňují na to, že Breny české armádě závidí i západní jednotky – aspoň tak o nich totiž mluví Šimon Petříček z mechanizovaného praporu v Žatci, který s puškou sloužil v zahraniční operaci po boku litevských, německých a nizozemských jednotek.

„Zbraně, kterými disponují oni, jsou úplně rozdílné,“ upozorňuje. „Byli překvapení ovládacími prvky a hlavně tím, že ta zbraň nemá vesměs žádné závady.“

Za vývojem útočné pušky stojí bývalý voják Martin Šanda, který byl několik let příslušníkem speciálních sil české armády SOG a bojoval i v Afghánistánu. V uherskobrodské zbrojovce pracuje jako produktový ředitel a na nový Bren přenesl i své zkušenosti z bojů proti talibanským povstalcům v provincii Hílmand.

„Touto puškou voják získává značnou převahu na bojišti, a to jak na krátké, tak na střední vzdálenosti,“ říká a dodává: „Udělal jsem si ji pro sebe – do války, kam už se asi nepodívám.“

Přezbrojování má skončit za pět let

České útočné pušky řady Bren mají dobrý zvuk i v zahraničních sborech, používají je policisté a vojáci z více než čtyřiceti zemí. Ve své výzbroji je má třeba mexická protidrogová jednotka nebo zásahová jednotka francouzského četnictva, které je používají proti ozbrojeným útočníkům v neprůstřelných vestách.

V Česku je nákup nových kusů součástí rámcové smlouvy na nákup až 39 tisíc různých zbraní, kterou ministerstvo obrany uzavřelo s Českou zbrojovkou letos v dubu. Vedle Brenů chce pořídit také přes 21 tisíc pistolí CZ P-10, přes šestnáct stovek podvěsných granátometů CZ 805 G1 a téměř 100 kusů PDW CZ Scorpion.

Přezbrojení bojových útvarů české armády má skončit v roce 2025. „Útočná puška Bren 2 je nejmodernější puškou, kterou jsme schopni vybavit naše vojáky,“ uzavírá pak Jiří Pazděra ze sekce rozvoje sil Armády České republiky.