České zbraně proti teroristům ve Francii. Elitní jednotka kupuje útočné pušky Bren 2

Události: Francouzi kupují české útočné pušky (zdroj: ČT24)

České zbraně míří do první linie války s terorismem ve Francii. Jedna z nejlepších zásahových jednotek na světě ‒ elitní útvar francouzského četnictva GIGN ‒ doplní svou výzbroj o útočné pušky Bren 2 české výroby. Uherskobrodské zbrojovce se tak s novou zbraní podařilo proniknout na uzavřený trh se zbraněmi pro renomované policejní útvary v západní Evropě.

Útočných pušek Bren 2 si Francouzi objednali přesně 68 kusů. Využít je chtějí proti ozbrojeným útočníkům v neprůstřelných vestách. Různé druhy zbraní proto důkladně testovali. „Testování bylo tvrdé, dlouhé. Zkoušeli všechny možné vlastnosti. Skutečně rok trvající testování není úplně obvyklé,“ říká viceprezident vnější komunikace České zbrojovky Uherský Brod Radek Hauerland.

Od atentátu v pařížském klubu Bataclan platí ve Francii stav nouze. Pro elitní četnickou jednotku to znamená vysoké nasazení. A čím dál lepší vybavení teroristů zase klade čím dál větší nároky na jejich výzbroj. „To je v podstatě skupina, která patří k těm nejelitnějším na celém světě a při výběru své výzbroje a výstroje prakticky není ničím omezována, ani politikou ani financemi,“ vysvětluje zbraňový expert a šéfredaktor ATM Michal Zdobinský.

O tom, že jejich německé útočné pušky HK 416 pro podobné zásahy nejsou vyhovující, vedení četnictva mluví od atentátů v lednu 2015. Vrazi na sobě tehdy měli neprůstřelné vesty, proti kterým četníci potřebují nakoupit zbraně s větší ráží. „Chtějí bojovat proti ohni ohněm, proto si zvolili tuto ráži. Má vyšší energii, vyšší průrazný účinek, když je potřeba,“ říká produktový manažer útočné pušky Bren 2 David Kreisl.

České pušky Bren střílí v Mexiku či Indonésii

David Kreisl se na vývoji útočné pušky přímo sám podílel. Jako bývalý profesionální voják má jasnou představu o tom, jak mají tyto zbraně fungovat. „Přesně vím, co mi vadí na starších typech zbraní, na všech konkurenčních typech zbraní. Potřebují mít ovladače, tam kde chtějí, aby na ně dosáhli,“ vysvětluje.

Útočné pušky Bren začala česká armáda zavádět do výzbroje před 7 lety, vojáci je mají i v ostrém nasazení na misích v Afghánistánu nebo v Mali. Už teď používají české útočné pušky policisté a vojáci z více než čtyřiceti zemí. Ve své výzbroji je má třeba mexická protidrogová nebo indonéská zásahová jednotka.