„Odmítáme kvóty,“ ubezpečil premiér poslance na schůzi k uprchlíkům

Praha – Česko nabídne Evropské radě posílení svých solidárních aktivit, důrazně ale odmítá kvóty na relokaci migrantů mezi členské země EU. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny svolané na žádost opozičních TOP 09, ODS a Úsvitu k migrační krizi v Evropské unii. Premiér také obvinil Evropskou komisi, že nerespektuje předchozí usnesení rady, upozornil, že podle její dubnové rezoluce nemůže být přijímání relokovaných migrantů povinné.

Mimořádná schůze skončila ve 21:00, protože poslanci neodhlasovali, že mohou jednat i později. Když mělo hlasování proběhnout, bylo přihlášeno pouze 66 poslanců. Místopředseda sněmovny Jan Bartošek proto sněmovnu prohlásil za neusnášeníschopnou (kvórum je 67) a jednání přerušil.

Opozice: Dejme peníze na udržení uprchlíků v jejich zemích

Opoziční strany zastoupené Miroslavou Němcovou (ODS), Markem Ženíškem (TOP 09) a Markem Černochem (Úsvit) na počátku mimořádné poslanecké schůze vyzvaly vládu, aby jasně řekla, co činí a co bude činit ve vztahu k migrační krizi. „Problém s imigranty se ČR nevyhne. Je třeba, aby vláda jasně řekla, s jakou kapacitou počítá, s jakou kapacitou, kam budou lidé umisťováni. Dále by bylo na místě, aby vláda řekla, zda komunikuje s kraji nebo obcemi, připravuje na tu situaci státní správu a jak plánuje začlenit imigranty do společnosti,“ řekl Marek Ženíšek.

Současně opoziční poslanci přednesli některé vlastní vize. Především vyzývali vládu, aby neváhala přispět na zabezpečení hranic Evropské unie. „Je lepší věnovat i větší peníze, než jsme dosud věnovali, ze státního rozpočtu,“ podotkla Miroslava Němcová. Stejně jako zástupci dalších stran, které iniciovaly svolání schůze, podpořila výstavbu táborů na území zemí, odkud migranti do Evropské unie přicházejí.

Současně opozice zpochybnila, že by přijímání uprchlíků bylo humanitární pomocí. Marek Černoch potom nazval uprchlickou vlnu invazí. „Šíří se nejen Evropou, ale i Českou republikou,“ uvedl. Podobně, ač mírněji a konkrétněji hovořila i Miroslava Němcová, která hovořila o své návštěvě v severní Itálii, kde sledovala situaci: „Vidím dominantně mladé muže, kteří připlouvají. (…) Pro mě humanitární pomoc spočívá v tom, že se staráme o ty nejbezbrannější, ženy, děti, staré lidi,“ podotkla.

Premiér: Kvóty odmítáme, EK je prosazuje proti vůli Evropské rady

Schválený program schůze ovšem zněl „Informace předsedy vlády ČR o řešení nelegální imigrace do EU.“ Bohuslav Sobotka přednesl postoje vlády až po projevech opozičních poslanců a na počátku se podivil, jak dlouho musel čekat. Ve svém třičtvrtěhodinovém vystoupení zdůraznil, že vláda odmítá kvóty na rozdělení uprchlíků, a upozornil, že je Evropská komise prosazuje jako povinné navzdory tomu, že to odmítla Evropská rada. „Členské státy se shodly na dobrovolnosti přerozdělovacích mechanismů. Takový postup EK je pro ČR neakceptovatelný a může představovat nebezpečný precedens do budoucna,“ podotkl Bohuslav Sobotka. Česko je podle něj ochotné spolupracovat pouze v případě, že se bude moci zapojit dobrovolně.

Premiér ale současně přiznal, že nelze pouze odmítnout kvóty a tím skončit. Je přesvědčen, že „není otázka několika měsíců, než se to přežene. Je to otázka několika dalších let“. Tak jak požadovali opoziční poslanci, chce česká vláda na zasedání Evropské rady v příštím týdnu nabídnout „posílení solidárních aktivit České republiky“. Sobotka ovšem poznamenal, že Česko i nyní dává peníze na pomoc kritickým regionům, odkud migranti přicházejí – blízkovýchodním státům a nově i africkým zemím.

Bohuslav Sobotka:

„Evropa je na osudové křižovatce. Migrační krize vyžaduje silnou spolupráci jednotlivých zemí EU. Nemůže ji vyřešit žádná země samostatně jenom svými opatřeními na národní úrovni. Vyřešení krize vyžaduje také nezbytnou míru solidarity.“

Sobotka stejně jako ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) i opoziční řečníci důrazně odmítli úvahy o omezení volného pohybu osob po Evropské unii resp. Schengenském prostoru. „Česká republika by měla své kroky podřídit tomu, aby byl volný pohyb osob v rámci EU zachován v plném rozsahu. Jedná se o klíčový princip, který velmi dobře vnímá i naše veřejnost. Alespoň nějaké fungování vnějších hranic by nám mělo výrazně pomoci,“ řekl premiér. Je přesvědčen, že je klíčová ochrana vnějších schengenských hranic, což se podle něj neděje: „V Řecku a Itálii se ochrana do značné míry zhroutila.“ Ministr vnitra ovšem dodal, že Česko posílilo kontroly svého území – ve vlacích, které přijíždějí z Maďarska a také na některých silnicích. Konkrétně však nechtěl hovořit.

Podle zjištění reportérky České televize skutečně probíhají na některých hraničních přechodech namátkové kontroly. Například v Dolním Dvořišti se během dne objevili policisté, kteří zastavovali vybraná auta. Nejde ale o celostátní činnost, například ve Studánkách žádné kontroly nejsou.

Opozici vládní úmysly nestačí

Poslanec Úsvitu Karel Fiedler však zpochybnil, že by lidé všeobecně očekávali zachování neomezeného pohybu osob po EU. Upozornil na petici proti imigračním kvótám organizovanou iniciativou Islám v ČR nechceme. Podle něj odráží postoj občanů proti kvótám, ale i jejich očekávání uzavření českých hranic. Poslanci převzali petici minulý týden, kdy na ní bylo na 46 tisíc podpisů, zatímco nyní jich je na 80 tisíc. „Zhruba pět tisíc podpisů na petici denně přibývá,“ řekl poslanec. 

Fiedler ani někteří další opoziční poslanci vystoupení premiéra Sobotky příliš neocenili. Za dlouhý, ale obsahově nepostačující ho označil i Petr Gazdík (STAN). Ten také pochybuje, že vláda dokáže své záměry naplnit. „U české vlády mi chybí jedno, a to je akce,“ podotkl navíc Petr Gazdík. Je přesvědčen, že vláda by vůči návrhům Evropské komise měla být ještě odmítavější. „Pozice české vlády je taková, že vyjednává v rovině kvóty ne, ale dobrovolně někoho přijmeme. Ptám se tedy: Proč chceme poskytovat pomoc v Evropě? Neměli bychom poskytovat pomoc v zemích, odkud imigranti přicházejí?“

Migrační krize se dostala i do interpelací

O uprchlické krizi přesto již poslanci během řádné schůze hovořili. Když přišlo na interpelace, obrátil se Marek Ženíšek na premiéra Sobotku s otázkou, jak se vláda postaví k návrhům na vytvoření záchytných stanovišť pro uprchlíky na severu Afriky a na potápění lodí, kterými převaděči vozí tyto lidi do Evropy. Premiér uvedl, že česká vláda myšlenku podporuje a je připravena opatření finančně podpořit a sítě převaděčů prohlásil za organizovaný zločin. Upozornil však, že případné potápění lodí potřebuje souhlas Rady bezpečnosti OSN.

Mezi vyjádřeními koaličních a opozičních stran a hnutí není takřka žádný rozdíl. Unijní návrh na povinné přijímání určitého počtu migrantů shodně odmítají. Opozice však tvrdí, že se dolní komora problémem dostatečně nezabývá. Mimořádnou schůzi nechala část opozice svolat poté, co většina poslanců odmítla zařazení bodů týkajících se migrační krize na pořad probíhající řádné schůze.

EU by se měla podle Sobotky zaměřit na stabilizaci států, odkud přichází nejvíce migrantů, a měla by se posílit účinnost schengenské hranice.

Vydáno pod