O jednotnou jízdenku pro více vlakových dopravců je zájem. Zatím funguje ve zkušebním provozu

Události: Ministerstvo testuje jednotné jízdné do vlaků (zdroj: ČT24)

Zatím zkušebně se začala prodávat jízdenka pro vlaky různých dopravců. Doposud se s ní mohli svézt cestující na dvou tratích – z Plzně do Mostu a z České Lípy do Rumburka. Za první měsíc zákazníci koupili asi tisíc takových jízdenek. Plošně se mají rozšířit od poloviny prosince, kdy se znovu mění jízdní řády.

Právě na složité přestupování a potřebu kupovat každý doklad zvlášť si lidé ministerstvu dopravy stěžují nejčastěji. Vyřešit to má státní podnik CENDIS. Podle vývojářů funguje zkušební systém bez problémů.

„V momentě, kdy pokladní vydává lístek – jízdenku, tak není vůbec potřeba nijak vyjasňovat, s kým cestující pojede, protože možnosti jsou otevřené,“ vysvětlil IT manažer společnosti CENDIS Tomáš Tichý.

Princip je jednoduchý – veškeré vybrané jízdné končí v pomyslné společné pokladnici a z ní se potom rozděluje dopravcům podle toho, kolik a kterých jízdenek jejich personál naskenuje.

O jízdenky je zatím zájem. „Za prvních 14 dní se prodalo 938 jízdenek, což je číslo, které nás velice překvapilo,“ uvedl Jan Paroubek ze společnosti CENDIS.

Společná jízdenka má ale i jednu nevýhodu. Celkové jízdné je totiž o něco vyšší než u jednotlivých dopravců. Ministerstvo nicméně tvrdí, že výhody vyšší cenu převáží.