V Česku je osmdesát nových profesorů. Zeman jmenoval architekta Šépku nebo scenáristu Jarchovského

Prezident Miloš Zeman podepsal jmenování osmdesáti profesorů, jmenovací dekrety jim předá ministr školství Robert Plaga (za ANO). Rozhodnutí Zemana musí spolupodepsat premiér Andrej Babiš (ANO). Mezi jmenovanými profesory je například architekt Jan Šépka nebo scenárista a dramaturg Petr Jarchovský. Zhruba třetinu seznamu tvoří lékaři, o něco méně je techniků. Mezi novými profesory jsou také chemici, přírodovědci, fyzici a zástupci humanitních věd či umění.

Novým profesorem se stal scenárista a dramaturg Petr Jarchovský, který se společně s režisérem Janem Hřebejkem podepsal pod řadu úspěšných filmů. Jeho největším úspěchem jsou dvě nominace na Oscara za nejlepší zahraniční film za snímky Želary a Musíme si pomáhat a dvě ceny Český lev za Musíme si pomáhat a Horem pádem.

Na seznamu jmenovaných je také pražský architekt Jan Šépka, který se podílel mimo jiné na úpravách Jiřského náměstí na Pražském hradě, olomouckého Horního náměstí nebo na návrhu podoby Středoevropského fóra (SEFO) v Olomouci.

Z žen navrhly vědecké rady třeba odbornici na patologickou fyziologii a popularizátorku vědy Julii Dobrovolnou, která se specializuje na výzkum stresu, nebo významnou uměleckou šperkařku Evu Eisler, jejíž díla se nacházejí v řadě sbírek ve Spojených státech i v Evropě.

Spor o Ošťádalovo jmenování stále trvá

Zeman na jaře 2015 odmítl podepsat jmenovací dekrety tří tehdy navržených kandidátů, zdůvodnil to jejich prohřešky z minulosti. Na svém postoji prezident trvá i po vynesení loňského verdiktu Městského soudu v Praze, podle kterého měl o návrzích rozhodnout znovu.

Univerzita Karlova proto loni podala k pražskému městskému soudu dvě správní žaloby. Soud nedávno pravomocně rozhodl, že nejmenování fyzika Ivana Ošťádala profesorem nebylo v souladu se zákonem. Rozhodnutí proto zrušil a věc vrátil prezidentovi k dalšímu řízení.

Termín projednání obdobné správní žaloby, která se týká historika umění Jiřího Fajta, zatím soud nestanovil. Třetí nejmenovaný, Jan Eichler z Vysoké školy ekonomické, vzal už před čtyřmi lety žalobu na prezidenta Zemana zpět. 

Od začátku kauzy se k Zemanovi dostalo hned několik seznamů kandidátů na profesorský titul, které schválila vláda. Nikoho dalšího prezident neodmítl. Jmenovací dekrety po dohodě se Zemanem pravidelně předává ministr školství, v minulosti to dělal i sám prezident.