Prymula připustil konec na ministerstvu zdravotnictví. Babišovi dal dvě podmínky pro své setrvání

Události: Prymula zvažuje konec na ministerstvu. Klade si podmínky (zdroj: ČT24)

Roman Prymula připustil, že na konci měsíce skončí na postu náměstka ministra zdravotnictví, pokud nebudou splněny podmínky, které sdělil premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Jeden z předních stratégů českého přístupu k pandemii koronaviru ale své požadavky neupřesnil. Prymula podle svých slov v případě odchodu z resortu zamíří do soukromého sektoru.

Informaci o Prymulově konci přinesl server Seznam Zprávy. Náměstek České televizi řekl, že jeho konec na ministerstvu zdravotnictví není definitivní: „O podmínkách ještě budeme s panem premiérem hovořit příští týden. Není to tak, že bych v tuto chvíli k tomuto termínu končil,“ upřesňuje Prymula.

„Je to úvaha, mohl bych. O termínu jsme se v minulosti bavili. V tuto chvíli si musíme říci, jak dál a za jakých podmínek,“ doplňuje epidemiolog. V ČT také zopakoval, že o podmínkách, které stanovil pro své setrvání, zatím veřejně mluvit nebude.

Svůj případný odchod dle svého vyjádření zatím nediskutoval se svým nadřízeným, ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Podle Seznam Zpráv Prymula vyloučil, že by se podmínky týkaly chybějící bezpečnostní prověrky, kterou po něm Vojtěch požaduje.

„Již v minulosti několikrát uvedl, že chce skončit. Každopádně je to rozhodnutí, které, když z jeho strany oficiálně přijde, budu respektovat,“ komentuje věc Vojtěch. Dle svých slov by byl rád, kdyby Prymula nadále s resortem spolupracoval jako externí odborník.

Prymula dle svého prohlášení chtěl z ministerstva odejít už v lednu a v březnu, kvůli pandemii koronaviru ale své rozhodnutí odložil. „Mám plno nabídek, ale plánuji jít do soukromého sektoru a angažovat se například u komerčních farmaceutických výzkumů,“ avizuje.

Epidemiolog od počátku koronavirové krize koordinuje na ministerstvu zdravotnictví kroky státu proti šíření nemoci. Po aktivaci Ústředního krizového štábu 16. března stanul v jeho čele. V předchozích případech přitom byl šéfem štábu ministr vnitra, kterým je nyní předseda sociální demokracie Jan Hamáček.

Ten Prymulu v čele štábu vystřídal 30. března, kdy byl náměstek ministra zdravotnictví jmenován do čela Centrálního řídícího týmu COVID-19, který má na starosti projekt chytré karantény, přípravu nemocnic, otázku léků, laboratoří či zabezpečení lůžek.

Některá Prymulova vyjádření, která pronesl jako šéf krizového štábu, vyvolala velkou pozornost. Například když 22. března hovořil o možnosti dlouhodobého uzavření hranic s tím, že cestování do zahraničí může být omezené i v příštím roce či dvou. Dovolená tak letos bude nejspíš v České republice, řekl tehdy Prymula. Jeho slova kritizovala opozice i Babiš.