Požár skládky pneumatik u Zdechovic na Pardubicku likvidují desítky hasičů

Devatenáct jednotek, tedy desítky hasičů, likviduje rozsáhlý požár skládky pneumatik ve Zdechovicích na Pardubicku. Hořet začalo v noci na pondělí, původně bylo přivoláno deset hasičských jednotek. Na místě je i těžká technika, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

„Využíváme metodu, která byla poprvé v České republice použita při likvidaci požáru skládky pneumatik v Boru u Skutče před devíti lety. Na místě monitorujeme stav ovzduší,“ uvedla Horáková.

V Boru tehdy hasiči začali pro dohašení požáru rozsáhlé skládky pneumatik používat nový postup. Doutnající materiál likvidovali v nákladním kontejneru naplněném zčásti vodou. Tento způsob je efektivní a šetří vodu i životní prostředí.

Požár odpadu vypukl na skládce u Zdechovic i v dubnu. Hasiči jej likvidovali na ploše 110 krát 30 metrů dva dny. Současné ohnisko požáru je od dubnového vzdálené zhruba 400 metrů.

Ve Zdechovicích hořela skládka také v únoru, kdy vyšetřovatelé předpokládali, že požár způsobilo samovznícení. Přivoláno bylo celkem 18 hasičských jednotek, škoda dosáhla asi půl milionu korun.

Skládku provozuje firma Bohemian Waste Management. Firma ji založila spolu s Hradcem Králové a Pardubicemi, které mají podíly po 20 procentech. Na skládce se ukládají odpady z obou krajských měst a dalších obcí.