Sněmovna sestavila seznam adeptů na státní vyznamenání. Jsou na něm veteráni, vědci i zachránci

Sněmovna sestavila seznam adeptů na státní vyznamenání. Jsou na něm veteráni, vědci i zachránci (zdroj: ČT24)

Sněmovní podvýbor tento týden schválil seznam téměř padesáti osobností navrhovaných na státní vyznamenání, rozhodovat o něm bude dolní komora. Sedm jmen vytipovala veřejnost, další čtyři desítky poslanci. Na seznamu, který má Česká televize k dispozici, jsou zástupci vědy, váleční veteráni nebo lidé, kteří prokázali neobyčejnou statečnost.

Mezi statečnými, kteří byli sněmovnou nominovaní, jsou třeba Tomáš Neškodný, který zachránil tonoucí nebo Jana Březinová – čtyřiašedesátiletá zdravotní sestra, která se vrátila do práce.

Oceněn má být virolog i veteráni

Remdesivir je lék, ke kterému se upínají naděje po celém světě a který může sehrát zcela zásadní roli v boji proti koronaviru. Za jeho vývojem stojí kalifornský tým vědců pod vedením biochemika a virologa Tomáše Cihláře. Právě jeho teď chtějí zákonodárci ocenit státním vyznamenáním.

Další jméno na seznamu patří třeba válečnému veteránovi Josefu Müllerovi. Po druhé světové válce odešel do Izraele, kde hrdinu v domově důchodců objevil český historik. Josef Müller v říjnu oslaví sté narozeniny. Mezi dalšími navrhovanými veterány je i jeden z posledních žijících účastníků pražského povstání Emil Šneberg.

In memoriam navrhují medaili za zásluhy udělit zákonodárci také novináři a publicistovi Vladimíru Kučerovi. „Myslíme, že za tu práci, díky které se řada občanů seznámila s historickými událostmi takovým poutavým způsobem, si zaslouží ocenění,“ vysvětlila členka podvýboru pro státní vyznamenání Věra Kovářová (STAN).

Poslanci tak na padesát jmen rozšířili počet návrhů, který dorazil od veřejnosti. Lidé je mohli zasílat do konce března a přišlo jich zhruba deset. Podvýborem prošlo sedm. Senát kvůli krizi vyvolané koronavirem prodloužil možnost podání návrhů na státní vyznamenání do konce dubna.

Prezident Miloš Zeman už potvrdil, že plánuje ocenit například Jaroslava Kuberu nebo Karla Gotta. Za opatření proti koronaviru hodlá vyznamenat epidemiologa Romana Prymulu.