Kdo by letos mohl dostat státní vyznamenání? Zeman potvrdil Gotta či Kuberu

UDÁLOSTI: Začíná výběr adeptů na letošní státní vyznamenání (zdroj: ČT24)

Senát v souvislosti s epidemií koronaviru o měsíc prodloužil lhůtu pro nominace kandidátů na státní vyznamenání, nově je možné návrhy posílat až do 30. dubna. Horní komora o nominacích rozhodne nejpozději do konce srpna, vyznamenání pak budou předána při oslavě státního svátku 28. října. Prezident Miloš Zeman již plánuje ocenit Jaroslava Kuberu či Karla Gotta.

Mezi letošní navržené patří mikrobioložka Soňa Peková, vedoucí laboratoře Tilia, které stát původně zakázal kvůli chybějící certifikaci testovat vzorky lidí s podezřením na koronavirus. Nominovat se ji rozhodl benešovský senátor Zdeněk Hraba (STAN) za její jednodušší způsob testování. Měla by získat medaili Za zásluhy v oblasti vědy, uvedl Hraba na svém Twitteru.

„Své podněty mohou občané a zástupci institucí zasílat senátorským klubům či přímo jednotlivým senátorkám a senátorům. Formulář pro podávání návrhů je k dispozici na webu Senátu,“ uvedla tisková tajemnice horní komory Sue Nguyen. Návrhy od občanů a institucí senátoři posoudí, a pokud se s nimi ztotožní, předloží je podvýboru pro státní vyznamenání. O nominacích nakonec rozhodne Senát jako celek.

Sněmovna podávání návrhů ukončila

Dolní komora, na rozdíl od Senátu, lhůtu pro podávání návrhů neprodloužila. U ní se tak sešlo deset jmen. Seznam s doporučením pro prezidenta ale ještě mohou rozšířit sami zákonodárci.

Mezi navrženými na medaili za hrdinství jsou tři záchranáři, kteří v polovině loňského října na dálnici D1 pomohli při hromadné nehodě cisterny a dalších pěti aut. Poslanec Vojtěch Pikal (Piráti) uvedl, že v návrzích na vyznamenání je tentokrát více případů záchrany života, dále různí vědci a lékaři. 

Mezi návrhy, které dorazily do sněmovny, je podle informací České televize také Tomáš Neškodný, který zachránil tonoucí, nebo František Štamprech, který byl popraven gestapem.

Člen sněmovního podvýboru pro státní vyznamenání Tomáš Hanzel (ČSSD) uvedl, že „v období této velké pandemie je těch osobností celá řada – spousta lidí, kteří pracují v první linii.“

„Už popáté budu navrhovat Jaroslava Faltu, kterému byl z politických důvodů ukraden titul mistra svět v motorkrosu,“ řekl místopředseda podvýboru Stanislav Berkovec (ANO).

Kubera bude oceněn in memoriam

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček již stihl potvrdit, že prezident udělí nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva zesnulému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi.

Kubera zemřel náhle 20. ledna ve věku 72 let. Patřil mezi nejvýraznější politiky ODS, téměř čtvrtstoletí stál v čele Teplic, dvě desetiletí byl senátorem. Ve vedení horní komory působil od roku 2016 nejprve jako místopředseda, od konce roku 2018 jako předseda.

Řád bílého lva i pro Gotta

Zeman také plánuje udělit Řád bílého lva první třídy zesnulému zpěvákovi Karlu Gottovi, řekl to již loni v říjnu v rozhovoru pro rádio Frekvence 1. Udělit řád loni bylo podle Zemana příliš krátce po pohřbu, který se konal 12. října.

Gott v roce 2009 získal od Zemanova předchůdce Václava Klause medaili Za zásluhy I. stupně. Prezident však již v září před Gottovou smrtí uvedl, že zpěvákovi udělí vyšší státní vyznamenání, než dostal dříve. Reagoval tak na jeho oznámení, že trpí akutní leukémií.

Řád bílého lva je nejvyšším státním vyznamenáním, druhým je Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Prezident uděluje také medaile Za hrdinství a Za zásluhy. Řádovými dny pro propůjčování či udělování státních vyznamenání českým občanům jsou 1. leden a 28. říjen, zvykem je předávat je především na slavnostním večeru 28. října na Pražském hradě. Cizí státní příslušník je může dostat kdykoli.