Požár drůbežárny v Otíně na Klatovsku způsobil zhruba sedmimilionovou škodu

Požár, při němž v sobotu vyhořela jedna hala drůbežárny v Otíně na Klatovsku, způsobil podle policie a hasičů škodu kolem sedmi milionů korun. Z celkové částky zhruba 6,6 milionu připadá na budovu a zbytek na kuřata, jichž uhořelo asi 16 tisíc. Potvrdili to mluvčí krajských hasičů Petr Poncar i mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová. Příčinou požáru měla být technické závada na vytápění.

U katastrofy zasahovaly desítky hasičů, kteří využili 19 kusů techniky. O požáru byli informováni kolem 10:00, v době příjezdu prvních jednotek však byla celá hala již v plamenech. Oheň ji zničil celou. Jednotky se zaměřily na ochlazování také okolních staveb, u hořícího objektu se nacházely další dvě haly.

„Příčina se stále vyšetřuje. Část vyšetřování si převzal Technický ústav požární ochrany a na další části pracují naši vyšetřovatelé,“ uvedl Poncar. Ve hře je technická závada i nedbalost, přírodní vlivy by měly být vyloučené. Jasno má být do měsíce.

Krajské veterináře hasiči k události nevolali. „Máme jen informaci od hasičů, že došlo pravděpodobně k nějaké technické závadě na vytápění na LTO (lehký topný olej) v hale,“ řekl Richard Bílý z Krajské veterinární správy v Plzni. Kuřata odvezla firma do kafilérie v Biřkově na Klatovsku.

Policie má podezření ze spáchání přečinu

Drůbežárnu, která patří v kraji k větším, vlastní firma Xaverov a. s. Objekt byl jednoduchý, tepelně izolovaný, s odvětráváním a klimatizací. Výkrm kuřat na podestýlce trvá 39 až 45 dní. Kuřata firma do objektu umístila jako jednodenní 10. dubna.

„Zahájili jsme vyšetřování kvůli podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. Případ šetříme ve spolupráci s hasiči a na místo byli přivoláni také pracovníci Technického ústavu požární ochrany. Zajistili stopy a dále bude pokračovat jejich znalecké zkoumání,“ řekla policejní mluvčí. Ta potvrdila i výši škody ve výši sedmi milionů korun.

Letos je to už druhý velký požár velkochovu v Plzeňském kraji, při němž uhynulo větší množství zvířat. V lednu oheň zničil v Kladrubech na Rokycansku halu, v níž uhořelo asi 400 chovných prasnic a 1400 selat. Hasiči i policie odhadli škodu na 35 milionů korun. U požáru tehdy hasiči zasahovali přes 18 hodin. Díky tomu, že se zaměřili na ochranu okolních budov, uchránili majetek za 70 milionů.