Příjezdu amerického konvoje předcházely názorové střety

Praha - Průjezd amerického vojenského konvoje vyvolává v Česku rozporuplné emoce. Na Václavském náměstí v Praze se dnes sešli jeho odpůrci i příznivci, aby vyjádřili své názory. Na demonstrace dorazilo několik stovek lidí, oba tábory se však posléze promíchaly a vyměňovaly si urážky. Obě skupiny od sebe oddělovala policie.

Akci odpůrců pořádali pražští komunisté, iniciativa Ne základnám, Hnutí za přímou demokracii, hnutí Stop církevním restitucím a další uskupení. Někteří z těch, jimž přítomnost amerických vojáků v Česku a jejich cesta zemí vadí, měli s sebou ruské vlajky. Nesli také transparenty s hesly: Stop US konvoji či Nepotřebujeme americkou spásu. Skandovali: Hanba NATO!

Naproti nim se postavili naopak proamericky naladění občané s vlajkami NATO, Spojených států nebo Ukrajiny. Na Václavském náměstí se situace postupně uklidnila, řada zastánců konvoje se přesunula na náměstí Míru. Tam začala v 16 hodin akce proti kritikům průjezdu konvoje. Sešlo se na ní několik stovek lidí. Mezi řečníky byl pořadatel Pavel Šafr, šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg či starostka Prahy 2 a poslankyně ODS Jana Černochová. Mezi účastníky nechyběl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Účastníci přijali svou Výzvu z náměstí Míru. Apelovali na Sobotkův kabinet, aby v otázce solidarity se spojenci vystupoval rozhodněji a důsledněji než dosud. „Chtěli bychom dnes tváří v tvář protestům komunistů a proruské lobby srdečně přivítat americké vojáky v ČR, dát najevo naši solidaritu s našimi spojenci v NATO, které považujeme za záruku naší národní bezpečnosti,“ uvedl šéf Klubu na obranu demokracie Bohumil Doležal. K výzvě se budou moci zájemci připojit i na internetu.

Vedení KSČM naproti tomu prohlásilo, že protestní akce schvaluje. Cestu amerických vojáků zeměmi střední Evropy považuje za „demonstraci síly a nátlak na Ruskou federaci“, které pravděpodobně vyvolají ruskou protireakci a zkomplikují na léta vzájemné vztahy. Na akci odpůrců vystoupil například šéf komunistů Vojtěch Filip. Řekl, že se „dragounské jízdy“ konaly už za Rakouska-Uherska, aby přiměly české evangelíky přestoupit na katolickou víru. Nynější jízda má prý posloužit k umravnění neposlušného českého regionu.