Za mučení Roma při výslechu pokuta sto tisíc. Podle soudu zneužil policista pravomoc

Českobudějovický policista, který podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) spolu se svým kolegou mučil při výslechu romského recidivistu, je podle soudu vinen. Za trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby, vydírání a nadržování dostal pokutu sto tisíc korun s náhradním trestem vězení na jeden rok. ČT to potvrdil českobudějovický krajský státní zástupce Marcel Faktor. Podle obžaloby dva kriminalisté při výslechu nutili bitím Roma k tomu, aby se přiznal k činu, který neudělal. Druhý obviněný policista předloni spáchal sebevraždu.

O policistově vině rozhodl Okresní soud v Českých Budějovicích. „Obžalovaného soud uznal vinným ze spáchání tří jednání, která kvalifikoval jako několikanásobný trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby a trestné činy vydírání a nadržování,“ uvedl krajský státní zástupce z Českých Budějovic Marcel Faktor.

Soud kriminalistu potrestal pokutou. Pokud ji nezaplatí, bude muset na rok do vězení. „Obžalovanému soud uložil peněžitý trest o výměře sto tisíc korun s náhradním trestem odnětí svobody o výměře 12 měsíců,“ potvrdil Faktor. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Nátlak a fyzický útok při výslechu

Dva českobudějovické policisty obvinila z mučení Roma Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v září 2018. „Byl na něj činěn velmi tvrdý nátlak, který spočíval ve vulgárních nadávkách a útocích. Dále došlo k fyzickému ataku tohoto pachatele, přestože byl spoután. Následně pokračovaly výhrůžky, na základě kterých se pachatel doznal k trestné činnosti, kterou nespáchal,“ uvedl už dříve ředitel GIBS Radim Dragoun. Kdy konkrétně k mučení Roma došlo, neuvedl.

Oba kriminalisté byli krátce po obvinění přeřazeni na administrativní práci. „Jedná se o dva zkušené policisty, kteří slouží delší dobu. Dosud neměli žádné problémy, takže toto pravděpodobně bude jejich první přehmat,“ řekl tehdy českobudějovický policejní mluvčí Jiří Matzner.

Jeden z policistů, který byl v minulosti vyznamenán i za záchranu tonoucího, ale neunesl strach ze ztráty zaměstnání. Poté, co proti němu GIBS rozšířila obvinění, se na své chatě předloni v prosinci zastřelil.

Rom, kterého měli dva policisté mučit, je podle serveru iDNES.cz na Českobudějovicku známý pro opakované přestupky proti zákonu. Podle informací z médií vykradl desítky domů a byl nejméně patnáctkrát trestaný.