Soud podruhé zamítl osvobozující verdikt v případu údajného uplácení manažerů České pošty

Městský soud v Praze už podruhé zrušil osvobozující rozsudek v kauze majitele bezpečnostní agentury Alkom Security Václava Růžičky. Ten se měl podle obžaloby pokusit uplácet manažery České pošty. Obvodní soud pro Prahu 8 bude muset případ znovu projednat.

Kromě Růžičky čelí obžalobě z podplácení také podnikatel Radko Hašek a firma Alkom Security jako právnická osoba. „Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ píše se ve zkráceném rozhodnutí v justiční databázi.

Pražský městský soud tak už podruhé zrušil osvobozující verdikt v kauze údajného podplácení manažerů České pošty. Poprvé ho městský soud zamítl v loni v květnu, Obvodní soud pro Prahu 8 ale obžalované v říjnu znovu zprostil obžaloby.

Majitel bezpečnostní agentury Alkom Security Václav Růžička čelí obžalobě kvůli dvěma schůzkám s tehdejším bezpečnostním manažerem pošty Petrem Zoubkem. Ten chtěl vypovědět smlouvu s Alkomem a vypsat nový tendr na zajištění bezpečnostních služeb. Podle obžaloby mu Růžička v roce 2011 při jednání v centrále firmy nabídl úplatek v nespecifikované výši za to, že učiní kroky k tomu, že dohoda nebude vypovězena.

Růžička a Hašek vinu odmítají

Na další schůzce v roce 2012 pak podle obžaloby Růžička nabízel Zoubkovi jeden milion korun za to, že firma získá zakázku na zabezpečení depa v pražských Malešicích. Zoubek ani v jednom případě úplatek nepřijal, zároveň ale údajné korupční jednání nenahlásil policii.

Druhá část kauzy se týká podnikatele Radko Haška, který se podle státního zástupce v roce 2015 sešel s novým bezpečnostním ředitelem pošty Petrem Šlechtou. Nabídl mu podle spisu peníze a luxusní zájezdy v případě, že se neuskuteční žádný nový tendr na bezpečnostní služby, jehož vypsání pošta opět zvažovala. Šlechta nabídku odmítl a údajné korupční jednání oznámil.

Růžička a Hašek vinu odmítají. Růžička už dříve uvedl, že trestní řízení je snahou zlikvidovat ho. Hašek ve své výpovědi také popřel, že by se žalovaného jednání dopustil. Připustil pouze to, že se setkal se Šlechtou, protože byli dlouholetí známí, a na schůzku ho poslala advokátní kancelář, která pracuje pro Alkom.

V případu je obžalována také samotná společnost Alkom Security, která zajišťovala bezpečnostní systémy pro poštu od 90. let. Od roku 2016 si pošta zajišťuje zabezpečení sama prostřednictvím dceřiné společnosti Česká pošta Security.