Dva lidé a firma čelí obžalobě za podplácení v České poště

Pražské vrchní státní zastupitelství obžalovalo za korupci v souvislosti se zajištěním bezpečnostních služeb pro Českou poštu dva lidi a jednu firmu. Za podplácení úřední osoby hrozí obviněným až šestileté vězení, propadnutí majetku nebo peněžitý trest. Podle dřívějších informací se kauza týká firmy Alkom.

O podání obžaloby informoval dozorující státní zástupce Zdeněk Matula. První fáze trestné činnosti podle něj spadá do let 2011 až 2012, druhá se dotýká roku 2015. Případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 8.

Média dříve uváděla, že stíhání čelí Václav Růžička – šéf bezpečnostní agentury Alkom Security, která pro poštu hlídala budovy. Druhým obviněným je údajně podnikatel Radko Hašek.

Úplatek a exotické zájezdy

Policie podala návrh na obžalobu loni v říjnu. Obvinění měli nabídnout zaměstnancům pošty půlmilionový úplatek a exotické zájezdy za ovlivnění tendru. Na straně pošty nikdo stíhán nebyl, pracovník nabídnutí úplatku nahlásil policii.

Alkom se o bezpečnost státního podniku starala od začátku 90. let. Tendr na čtyřleté hlídání s předpokládanou hodnotou 200 milionů korun bez DPH pošta vypsala v červenci 2015 poté, co se rozhodla spolupráci s Alkomem ukončit. Růžička měl údajně nabídnout úplatek členovi vedení podniku, který to ale ohlásil. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Růžička tehdy obvinění odmítl s tím, že je nesmyslné. Alkom však následně zakázku nezískal, přestože jiný uchazeč v soutěži nezůstal. Státní podnik totiž tendr zrušil.

Podle článku HN z prosince 2015 se o zakázku původně ucházelo několik firem, ze soutěže ale vypadly za okolností, které vedení pošty připadaly zvláštní. Firmy například nedokázaly v termínu dodat některé běžně dostupné dokumenty.

Předmětem zakázky měl být dálkový monitoring objektů, případně vozidel pošty prostřednictvím poplachového centra. Tendr na zabezpečení poboček chtělo v minulosti vypsat několik ministrů vnitra i ředitelů pošty, žádný se ale nedotáhl do konce. Zatím si státní pošta zajišťuje bezpečnost sama prostřednictvím dceřiné společnosti.