Policie navrhla obžalovat dva lidi a firmu kvůli korupci v tendru pošty

Policie dokončila vyšetřování údajné korupce v tendru České poštovny na dodavatele bezpečnostních služeb. Za mříže by vyšetřovatelé chtěli poslat dva lidi, obžalovat navrhli také jednu společnost.

Policisté vyšetřovali údajnou korupci při tendru České pošty na bezpečnostní služby téměř rok. Obvinění kvůli úplatku přesahujícímu půl milionu korun padla už loni v listopadu. Jedním ze zadržených podle starších informací byl i šéf bezpečnostní agentury Alkom Security Václav Růžička. Alkom se o bezpečnost státního podniku starala od začátku 90. let.

Tendr na čtyřleté hlídání s předpokládanou hodnotou 200 milionů korun bez DPH pošta vypsala loni v červenci poté, co se rozhodla spolupráci s Alkomem ukončit.

Růžička měl úplatek nabídnout členu vedení podniku. Ten to ale ohlásil na policii. Růžička tehdy obvinění odmítl s tím, že je nesmyslné. „Pošty si nesmírně vážíme. Že pro ni děláme 24 let, je v České republice asi unikum, a je to proto, že jsme se nikdy nepodíleli na korupci, nikdy nezneužívali tajných informací. (…) Do výběrových řízení si věříme,“ uvedl. 

Alkom však následně zakázku u pošty nezískala, přestože jiný uchazeč v soutěži nezůstal. Státní podnik totiž tendr zrušil. „Ve finále zbyla jediná společnost. (…) Chtěli jsme, aby byl tendr transparentní, nechtěli jsme zabřednout do žádných problémů,“ zdůvodnil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Podle článku HN z prosince 2015 se o zakázku původně ucházelo několik firem, ze soutěže ale vypadly za okolností, které vedení pošty připadaly zvláštní. Firmy nesplnily formální podmínky tendru, například nedokázaly v termínu dodat některé běžně dostupné dokumenty.

Předmětem zakázky měl být dálkový monitoring objektů, případně vozidel pošty prostřednictvím poplachového centra. Tendr na zabezpečení poboček chtělo v minulosti vypsat několik ministrů vnitra i ředitelů pošty, žádný se ale nedotáhl do konce. Zatím si státní pošta zajišťuje bezpečnost sama prostřednictvím dceřiné společnosti.