Při větru přibývá práce energetikům. Speciální četa odstraňuje závady i pod napětím

Události: Speciální četa opravuje elektrické vedení i pod proudem (zdroj: ČT24)

Meteorologové opět varují před silným větrem, který má přijít o víkendu. Obávají se ho hlavně energetici, kterým vítr a popadané stromy ničí dráty elektrického vedení. U poruch nejčastěji zasahují speciálně proškolení pracovníci, kteří umějí závady odstranit i pod proudem.

Speciální četa pro práci pod napětím vyjíždí k drátům elektrického vedení nejenom kvůli haváriím, ale i na pravidelné kontroly. V terénu jsou její pracovníci až na výjimky téměř každý den.  

„Pokud je nepříznivé počasí, tak musíme vyčkávat, dokud se neumoudří. V bouřkách je to úplně zakázané, práce se nesmí provádět žádné,“ uvedl jeden z nich, Roman Příborský. 

Izolované koše, rukavice či manipulační tyče

Aby byla práce těchto pracovníků bezpečná, musí všichni projít náročným školením a používat speciální vybavení.

Jedná se o izolované koše na montážních plošinách, ochranné rukavice nebo manipulační tyče. Ty podle koordinátora čet Martina Schlingera slouží například k promazávání. „Nebo je možno i na vzdálenost kus vedení pod napětím odstřihnout. Máme speciální nůžky a jsme schopni to vedení pod napětím i zpátky připojit,“ řekl. 

Energetiky při práci ve výšce v  koších po celou dobu sledují dva kolegové ze země. Kontrolují přitom každý jejich pohyb. Zároveň zabraňují případným kolemjdoucím, aby se k drátům přiblížili.

„Pracujeme pod napětím 22 tisíc voltů a nikdo jiný kromě čety, která ty práce provádí, se v tuto chvíli nesmí přiblížit k vedení na zhruba deset metrů,“ uvedl Schlinger. 

Práce pod napětím je náročná a při nedodržení pracovních postupů i smrtelně nebezpečná. Je ale rychlejší, ekonomičtější a lidé díky ní nepřicházejí o možnost si doma rozsvítit.