Pražská koalice zahájila dohodovací řízení. TOP 09 kritizuje primátora Hřiba

Pražská koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) v pondělí zahájila takzvané dohodovací řízení. Zástupci stran se bavili o řízení městských projektů nebo koncepci IT. Na jednání se znovu sejdou příští pondělí, kdy budou řešit mimo jiné dopravu. Kdy řízení skončí, zatím není jasné. Řízení vyvolaly Spojené síly pro Prahu, které dlouhodobě kritizují primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).

Krajský výbor TOP 09 už v prosinci vyjádřil primátoru Hřibovi nedůvěru. „Pro nás je to opravdu klíčové jednání. To není běžné koaliční jednání. My jsme na podzim měli několik krizí,“ říká o dohodovacím řízení předseda klubu Spojených sil pro Prahu a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

„Koalice může přežít pouze ve chvíli, kdy bude mít smysl a bude řešit problémy Prahy,“ doplnil Pospíšil.

Podle pirátského primátora koalice pracuje dobře. „Část těch záležitostí vznikla nejrůznějšími nedorozuměními nebo možná chybou v komunikaci,“ tvrdí Hřib. „Jde o komunikaci nejen mezi radními navzájem, ale i mezi všemi členy koalice tak, aby byli všichni informováni o tom, co se děje, a aby to neskřípalo,“ říká primátor.

„Řízení bylo zahájeno tím, že já jsem představil koaličním partnerům nový způsob řízení úřadu, který by měl být orientován směrem k projektovému řízení. My jsme tento postup aplikovali u IT projektů,“ uvedl primátor Hřib.

Portál ukáže, jak Praha pracuje

Cílem je podle Hřiba zřízení takzvaných openprojektů, které budou zdrojem dat a informací pro sledování toho kterého projektu, na kterém magistrát pracuje. Průběh uvidí i Pražané prostřednictvím portálu s prozatímním názvem Praha pracuje. Pro každý projekt pak bude jednou za půl roku sestaven implementační plán. Hřib koaličním partnerům představil také koncepci rozvoje IT, která obsahuje stovku projektů. 

Starosta Prahy 7 a předseda zastupitelů Prahy sobě Jan Čižinský řekl, že zástupci koalice v pondělí rovněž diskutovali o délce stavebního řízení. To se podle něho musí do budoucna zkrátit.

Strany se v pondělí shodly, že musí lépe a více vzájemně komunikovat. „Alespoň pro mě to vyplynulo z toho jednání. Děkuji kolegům z koalice za konstruktivní jednání a já doufám, že se nám povede zlepšit komunikaci a zvýšíme výkon magistrátu pro občany,“ řekl Hřib.

Dohodovací řízení bude pokračovat

Jednání bude pokračovat příští týden v pondělí, koalice nestihla probrat všechna témata. „Bylo to první jednání. Nepočítali jsme s tím, že bychom ho uzavřeli. My chceme důkladné a hluboké jednání o tom, co koalice pro Pražany udělala a co může udělat, protože čas se nám krátí,“ řekl předseda zastupitelů Spojených sil Jiří Pospíšil.

Spojené síly, které jednání vyvolaly, chtějí příští týden diskutovat o dopravě včetně parkování, opravách silnic a mostů, investic, bytové výstavbě nebo fungování městských firem, zejména dopravního podniku.

Kdy dohodovací řízení v koalici skončí, nikdo ze zástupců stran neřekl. „Skončí, až probereme všechna témata včetně komunikačního stylu. Chceme, aby z toho střetu vzešlo něco pozitivního,“ uvedl Pospíšil. Podle něj se zřejmě ještě dvě jednání uskuteční.

Během více než ročního vládnutí bylo mezi stranami v koalici už několik sporů. Jedním z nich byl například návrh na monitoring prázdných bytů prostřednictvím údajů z elektroměrů.

Strany se neshodly také na plánu dopravního podniku uzavřít společný podnik se soukromou firmou na revitalizaci stanice metra Nádraží Holešovice. Naposledy se přely na konci loňského roku o další postup při výstavbě družstevního bydlení. Pražská TOP 09 pak vyjádřila nedůvěru primátoru Hřibovi.