Ostrava schválila pomoc pro pozůstalé po obětech úterní střelby. Vězeňská služba vyhlásí sbírku

Dohnal: V pondělí vyhlásíme sbírku (zdroj: ČT24)

Ostravští zastupitelé schválili stotisícové odškodné pro pozůstalé šestice lidí, která zemřela během úterní střelby v místní fakultní nemocnici. Osoby, které útok přežily a utrpěly zranění, dostanou poloviční částku. Dva mrtví patřili do sboru Vězeňské služby a třetí byl jejím zaměstnancem v minulosti, podporu proto avizoval i šéf služby Petr Dohnal – v pondělí vyhlásí veřejnou sbírku.

Dvaačtyřicetiletý muž zahájil palbu v čekárně traumatologické ambulance v úterý po sedmé ráno. Bez varování střílel pacienty z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Před policií se pokoušel utéct, a nakonec spáchal sebevraždu v Dělyhově na Opavsku. Motiv jeho činu není jasný.

Kvůli útoku přišlo o život šest lidí, další tři utrpěli zranění, z toho jedna žena zůstává v kritickém stavu. Už v úterý se objevila informace, že mezi mrtvými jsou příslušníci Vězeňské služby, což o den později potvrzuje i její generální ředitel Petr Dohnal.

Zastřelený devětatřicetiletý muž sloužil ve Vazební věznici v Ostravě, devětačtyřicetiletý muž pracoval v ostravské heřmanické věznici. „V obou případech se jednalo o nesmírně pracovité, slušné a kamarádské příslušníky,“ doplnil Dohnal s tím, že se na poliklinice ocitli v době svého volna, jeden jako pacient, druhý jako doprovod nezletilé dcery. 

Třetí zastřelený muž pak podle Dohnala v minulosti u Vězeňské služby, potažmo justiční stráže, sloužil taky. „Mohu kategoricky vyloučit, že by šlo o útok na Vězeňskou službu. Je shoda nešťastných událostí, že naši příslušníci a náš bývalý příslušník byli v nepravý čas na nepravém místě,“ podotkl.

Ve spolupráci s Nezávislým odborovým svazem Policie ČR se nyní Dohnalova služba chystá vyhlásit veřejnou sbírku na pomoc rodinám obou aktivně sloužících kolegů. Probíhat bude od pondělí 16. prosince do 15. února. Charitativní povahu má mít i čtvrteční den vězeňství.

Odškodné od Ostravy

Sbírku ve čtvrtek vyhlásí také ostravská nemocnice. Finanční pomoc rodinám zesnulých pak už ve středu dopoledne projednávalo i ostravské zastupitelstvo a vyslovilo se pro stotisícovou částku pro rodiny mrtvých a padesátitisícovou pro přeživší.

Další pomoc (zřejmě ve stejné výši 100 a 50 tisíc) chce poškozeným vyplatit kraj, konkrétním návrhem se jeho zastupitelé budou zabývat ve čtvrtek. V pondělí bude o peněžním daru rozhodovat také vláda, přičemž premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček se už dohodli, že by šlo o 100 tisíc pro pozůstalé.

„Událost patří a bude patřit k nejtragičtějším v novodobých dějinách města,“ uvedl pak ostravský primátor Tomáš Macura (ANO), který střelce označil za pravděpodobně duševně narušeného jedince.

Události: Ostravská nemocnice se vzpamatovává z útoku (zdroj: ČT24)
  • Policie vyzývá svědky střelby v ostravské nemocnici, kteří na místě nechali své osobní věci, ať si je vyzvednou od 12:00 na policejní služebně v Českobratrské ulici č. 10.

Poděkoval složkám integrovaného záchranného systému, zejména policii za profesionální přístup, stejně tak zhodnotil práci zaměstnanců fakultní nemocnice. „Chci vyjádřit hlubokou lítost a soustrast,“ doplnil s tím, že se bude chtít setkat s pozůstalými.  

V hlavní hale budovy radnice městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz je od rána připravena kondolenční kniha. Každý v ní může vyjádřit soustrast s pozůstalými po obětech úterní tragédie, sdělil pak mluvčí radnice David Račák. Kondolenční kniha bude na radnici umístěna do 23. prosince, posléze bude předána nemocnici. Lidé mohou přijít vyjádřit soustrast i mimo úřední hodiny.

„Vedení radnice Moravské Ostravy a Přívozu vyjadřuje hlubokou soustrast s pozůstalými po obětech a všem zraněným,“ řekla starostka obvodu Zuzana Ožanová (ANO). 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ke střelbě ve Fakultní nemocnici v Ostravě (zdroj: ČT24)

Nemocnice i policie šetří, jak se na internet dostala fotka z čekárny

Ostravská nemocnice i policie také zjišťuje, jak se na internet dostala fotografie po střelbě, na které jsou vidět mrtvá těla v čekárně. „Okolnosti vzniku fotografie jsou v šetření. Spolupracujeme s policií. Zatím ještě není jednoznačně určeno, kdo fotografii pořídil a zveřejnil. Pokud se podaří viníka najít, budeme chtít z toho vyvodit personální postih,“ řekl ředitel nemocnice Jiří Havrlant. V úvahu bude přicházet i výpověď.

Fotografie s největší pravděpodobností vznikla tak, že někdo přefotografoval obrazovku monitoru, který sleduje dění v čekárně. Další možností je, že záběr někdo stáhl z bezpečnostních kamer. Snímek pak koloval internetem a policie žádala o jeho stažení.

„Zjišťujeme okolnosti vzniku fotografie, jejího zveřejnění. Zabýváme se i zprávami, které se pod ní na sociálních sítích objevily,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková. Policie podle ní zatím nebude spekulovat o případné právní kvalifikaci činu.