Aby pacienti nemuseli běhat tam a zpět. Praktici odmítají vystavovat neschopenky za specialisty

Po ošetření zlomené ruky na chirurgii jít ke svému praktickému lékaři pro neschopenku? Tato řadu let trvající praxe by měla od ledna skončit. Praktičtí lékaři se rozhodli, že už nebudou vystavovat neschopenky za ambulantní specialisty. Dosud k nim někteří z nich pacienty pro neschopenku posílali.

Neschopenky vystavené pacientům, které reálně neléčí, tvoří 30 až 50 procent vystavených v ordinaci. Zavedená praxe je navíc podle Sdružení praktických lékařů a Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnost Jana Evangelisty Purkyně v rozporu se zákonem, řekli v úterý jejich zástupci. Reagují tak na spuštění nového systému e-neschopenek, který je podle nich nedotažený. Na Zlínsku je chtějí lékaři vystavovat dál na papírovém formuláři.

„Podle zákona by břemeno této administrativní zátěže v podobě vypsání a vedení neschopenky měl nést vždy ošetřující lékař, který o pacienta pečuje,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Praktici, kteří je dosud za ambulantní specialisty vypisovali, podle něj v podstatě zákon posledních 30 let porušovali. „Pacienti navíc trávili zbytečný čas na cestách mezi ordinacemi,“ dodal.

Za minulý rok podle sdružení praktičtí lékaři vystavili 1,8 milionu neschopenek. Vypisováním dokladů za zubní lékaře, ortopedy, onkology nebo další specialisty strávili podle Šonky asi 90 tisíc hodin. 

Jsme si vědomi toho, že to přinese trochu zmatku v čekárnách praktických i ambulantních lékařů, ale věříme, že se to během ledna srovná.
Petr Šonka
předseda Sdružení praktických lékařů

Sdružení ambulantních specialistů se k situaci zatím nevyjádřilo. 

Od ledna, kdy bude zavedená e-neschopenka, tak praktici budou podle předsedy Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP Svatopluka Býmy vystavovat neschopenku jen pacientům, které sami léčí. O tom, že si pacienti mají nechat vypsat neschopenku u specialisty, který je ošetřil, se pacienti dozví na plakátech v ordinacích.

E-neschopenku zavádí Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) po několika odkladech od začátku příštího roku. Lékaři kritizují, že ji nebylo možné vyzkoušet. Vadí jim také to, že elektronicky se komunikuje jenom s ČSSZ a zaměstnavatelem, pacientovi ale musí dál potvrzení tisknout. „Po devíti letech úsilí toto nazvat elektronickou neschopenkou je opravdu smutné,“ uvedl praktický lékař Cyril Mucha.