Test e-neschopenek se podle lékařů nepodařil. V pondělí fungoval jen pro firmy, které dodávají software

Lékaři reálně e-neschopenku stále testovat nemohou, oznámil v pondělí odpoledne Tomáš Nosek ze Sdružení praktických lékařů. Systém jim měl být zpřístupněný v poledne, funguje ale jenom pro firmy, které vyrábějí lékařský software. Systém elektronického hlášení pracovních neschopností od lékařů České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) a zaměstnavatelům má naostro fungovat od 1. ledna.

V Česku je firem, které programy do ordinací lékařů dodávají, více než desítka. „Záleží především na dodavatelích lékařského softwaru, kdy budou mít připravenu implementaci e-neschopenky, kterou mohou lékaři vyzkoušet,“ uvedl Nosek.

„To, že by od 1. ledna všichni lékaři bez problémů vystavovali e-neschopenky, je zcela nereálné,“ dodal Nosek. Tvůrci systému si podle něj málo zmapovali reálnou praxi v ordinacích lékařů.

Praktici opakovaně upozorňují například na chybějící možnost jednoduchého storna při administrativní chybě nebo v případě, že si pacient rozmyslí nastoupit na neschopenku a vezme si třeba raději dovolenou. Za problematické považují také předání celé agendy zastupujícímu lékaři.

Neschopenku lékaři stejně nemohli vytvořit

Ani již připojené softwary podle Noska testování prakticky neumožňují. Nedovolují vystavit neschopenku s datem před 31. prosincem ani fiktivně po tomto datu.

Sdružení praktických lékařů se k problémům e-neschopenky podrobněji vyjádří příští týden na tiskové konferenci.

Nemocnice či lékař budou moci e-neschopenku vyplňovat ve webovém rozhraní, většina ale využije své lékařské softwary. Pacient bude mít stále od lékaře vytištěný průkaz, nemusí ho ale osobně předat v zaměstnání. Kritikům vadí, že nový systém nejde v elektronizaci dál a stále trvá na dokladech v papírové formě.

Opakovaně nemožnost testování a další problémy e-neschopenky řešil i sněmovní výbor pro zdravotnictví. O testování měli zájem také zaměstnavatelé.