Šmucler: E-neschopenka lékaře děsí, protože je hážeme do vody. Chci ze začátku úlevy pro všechny

E-neschopenka lékaře děsí, protože je hážeme do vody, řekl Šmucler v pořadu Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Elektronické neschopenky budou lékaři povinně rozdávat od ledna, nikdo ale systém neviděl, nemohl si ho osahat a lékaři se proto bojí. Myslí si to šéf České stomatologické komory Roman Šmucler. Podle něj by pomohlo, kdyby povinný náběh na nový přístup nebyl zpočátku sankcionován. Tolerantní přístup se podle Šmuclera podařilo prosadit u e-receptu a lékaři si prý zvykli. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce, spolu s ním byli hosty pořadu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Před přístupem „z nuly na sto“ u zavádění elektronické neschopenky varuje například předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka: „Problém je, že se dlouze mluví a málo připravuje. E-neschopenka se rozjíždí na poslední chvíli, od ledna 2020 to bude povinné a my nemáme možnost si to vyzkoušet.“ 

Šonky se v pořadu Otázky Václava Moravce zastal i prezident stomatologů Šmucler. „Jako komora jsme udělali maximum, školíme lidi, ale nikdo s tím systémem nemá zkušenost a mluvíme o něčem, co nikdo neviděl,“ uvedl.

Podle něj by bylo lepší, kdyby náběh na povinné elektronické neschopenky byl postupný nebo s počáteční tolerancí ke starším lékařům, kteří s počítači obecně poněkud bojují. „Na e-receptu vidíte, že není třeba po lidech šlapat. První rok byla amnestie a dnes je to tak, že se přes 90 procent léků vydává elektronicky, lidé si to chválí. To, že nebyly stanoveny úlevy, zbytečně zvyšuje nervozitu,“ myslí si stomatolog Šmucler. Nový systém podle něj zatíží i firmy, které se také budou muset naučit s e-neschopenkou zacházet. 

Třikrát sto korun za e-neschopenku?

Za Koalici soukromých lékařů také Šmucler uvedl, že ambulantní lékaři by si představovali platbu třikrát 100 korun za vypsání neschopenky, vydání lístku na peníze a zrušení neschopenky. Platba by nemusela být trvalá. „Můžeme se k tomu za několik let vrátit,“ řekl Šmucler.

Tuto platbu by Šmucler považoval za pozitivní motivaci, aby se lékaři k e-neschopence stavěli pozitivně. „Dřív jsem si koupil razítko a vydržel s ním až do důchodu, teď budu muset každý měsíc obnovovat systém. Přitom někde jsou lidé, kteří papírové neschopenky přepisují do počítače, když budou propuštěni, budou prostředky na platby lékařům,“ dodal.

Vojtěch ale oponoval, že za vypsání e-neschopenky by lékaři neměli dostávat platbu. Elektronická varianta má proces oproti papírové zjednodušovat, úhrada proto nedává smysl, připomněl názor vlády v této věci. Ministr nepředpokládá, že se postoj kabinetu změní.

E-recept je úspěšný, zhodnotil Vojtěch

Ministr Vojtěch připomněl, že zatímco e-recept byl v gesci jeho úřadu, e-neschopenka se zavádí pod vedením ministerstva práce a sociálních věcí, které vede koaliční ČSSD.  „My jsme umožnili, aby lékaři, kteří mají certifikát na e-recepty, ho mohli využívat i na e-neschopenky,“ řekl k možným úlevám s tím, že zbytek je na ministryni práce. 

Povinnost vydávat elektronicky každý recept mají lékaři od loňského ledna. Letos bylo podle Vojtěcha zatím vydáno zhruba 65 milionů elektronických receptů, loni za celý rok to bylo 58,5 milionu. Vojtěch zdůraznil, že během letoška se dál zvýšil i počet lékařů, kteří e-recepty vydávají: dnes je to 44 790 lékařů. V Česku se podle něj elektronicky vydá asi 95 procent receptů, což v zahraničí není obvyklé.