Promlčeno. Soud zastavil stíhání celníků v kauze lihové mafie

Stíhání tří celníků obžalovaných z nedbalého dohlížení na denaturaci lihu ve firmě Morávia-Chem zastavil Okresní soud ve Zlíně. Společnost ovládal hlavní organizátor rozsáhlých nelegálních obchodů s nezdaněným lihem Radek Březina. Za maření úkolu úřední osoby z nedbalosti hrozilo Ladislavu Smolíkovi, Petru Borovi a Zdeňku Kolínkovi až tříleté vězení a zákaz činnosti. Všichni vinu odmítli. Usnesení není pravomocné, žalobce si vzal lhůtu pro případnou stížnost.

Podle soudu se obžalovaní maření úkolu úřední osoby z nedbalosti dopustili, jejich jednání však překvalifikoval na mírnější první odstavec, u kterého je maximální trestní sazba jeden rok vězení. Zároveň u něj platí tříletá promlčecí doba.

Samosoudce Ivo Krinke uvedl, že soud posuzuje trestné jednání obžalovaných na rozdíl od obžaloby pouze do konce roku 2011, trestní stíhání vůči nim však bylo zahájeno až v prosinci 2015. Uznal tak jeden z mnoha argumentů obhájců, kteří ve svých závěrečných řečech upozorňovali, že  tříletá lhůta už uběhla.

Obhájci rovněž uvedli, že celníci dodržovali předpisy, o průběhu denaturace neměli pochybnosti a jsou jen oběťmi špatně nastaveného systému. Celníci se hájili i tím, že o rizikovosti firmy Morávia-Chem z Hrobic na Zlínsku se prý dozvěděli až v roce 2015 a neabsolvovali žádné školení, které by se denaturace či spotřební daně týkalo.

Soudce: Jenom se podepsali

Podle Krinkeho museli mít souzení muži o původu lihu pochybnosti. „Dohled celní správy nad denaturacemi lihu byl nedostatečný, ryze formální a postrádal jakýkoliv věcný smysl. Obžalovaní se v podstatě pouze podepsali, aniž by měli sebemenší tušení, jaký líh bude denaturován. Zda potravinářský, nebo ten, který byl již dříve denaturován a tedy znehodnocen, a že tímto postupem může docházet k daňovým únikům, k čemuž samozřejmě došlo,“ řekl Krinke.

Státní zástupce Martin Malůš uvedl, že celníci na úpravu lihu mezi lety 2009 až 2012 dohlíželi nedostatečně, když například neodebírali jeho vzorky před a po denaturaci. Po ní měl být líh nepoužitelný ke konzumaci a nepodléhal tak spotřební dani.

Právě kvůli jejich nesvědomitosti pak podle žalobce zločinecká skupina vyrobila více než 23 milionů litru lihu. Ten dále používali k výrobě tvrdého alkoholu, škodu způsobenou krácením daně vyčíslil na 6,39 miliardy korun. Obžalovaní před soudem i v přípravném řízení vždy svou vinu odmítali. 

Smolíkův advokát Pavel Pechanec je spolu s kolegy přesvědčený, že obžaloba na tři celníky neměla být podána. „Státní zastupitelství mělo cílit na osoby, u kterých by mohlo dovodit, že tento systém špatně nastavovaly. Naši klienti nebyli schopni ovlivnit systém,“ řekl Pechanec.

Šéf organizované skupiny Radek Březina byl v červnu 2017 pravomocně odsouzený ke 13 letům ve vězení. Pravomocný rozsudek si už vyslechlo i dalších pět z původních osmi obžalovaných v hlavní větvi případu. Březinova kauza zaměstnává policii a žalobce od podzimu 2012, kdy se v souvislosti s metylalkoholovou aférou zaměřili na nelegální výrobny lihovin.