Poslanci řešili přesuny peněz v rámci rozpočtu na příští rok

Sněmovna ve středu zvolila zástupkyni veřejné ochránkyně práv, stala se jí bývalá zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. Během dopoledního jednání schválili poslanci také novelu, která zjednodušuje podmínky pro provozování taxislužby. Odpoledne poslanci projednávali přesuny uvnitř státního rozpočtu.

Poslanci ve druhém čtení státního rozpočtu na příští rok navrhli přesuny v celkovém objemu asi 177 miliard korun. Je to zhruba 11 procent celkových výdajů rozpočtu. Loni při této příležitosti předložili na devět desítek pozměňovacích návrhů v celkovém objemu přes 130 miliard korun. Dnes se sešlo asi 130 návrhů, některé se ale překrývají nebo jsou předloženy ve víc variantách.

Rozprava trvala ve středu přes šest hodin. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v úvodu řekla, že své stanovisko k pozměňovacím návrhům sdělí při hlasování ve třetím čtení. To by mělo přijít na řadu 4. prosince. 

Ombudsmanku bude zastupovat bývalá zmocněnkyně pro lidská práva Šimůnková

Zástupkyní veřejné ochránkyně práv zvolili poslanci Moniku Šimůnkovou. Dříve působila jako zmocněnkyně vlády pro lidská práva. Sněmovna tím vyhověla návrhu Senátu a také prezidenta Miloše Zemana. Šimůnkové dali poslanci přednost v tajných volbách před další Zemanovou adeptkou, právničkou Lenkou Marečkovou.

Šimůnková byla zmocněnkyní za vlády Petra Nečase, řídila vládní sekci pro lidská práva. Pracovala také v Nadaci Naše dítě a v Českém helsinském výboru. Nyní je členkou výboru pro práva dítěte při radě vlády pro lidská práva. 

Sněmovna podpořila zákon o obecném referendu

Hned zkraje jednání schválili poslanci předlohu, která zamezuje dvojímu zdanění ve vztazích s Tchaj-wanem. Ten Česko neuznává jako samostatný stát, proto má místo smlouvy zákon.  

Sněmovna kývla i na vládní novelu, podle které se nynější Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) zřejmě přejmenuje a rozšíří svou působnost například o udržitelný rozvoj obcí, měst a regionů a o cestovní ruch. Piráti neprosadili pozměňovací návrh, aby nový Státní fond podpory investic (SFPI) dával na bydlení nejméně 70 procent svého rozpočtu.

Zelenou dostala i vládní novela, která částečně sjednocuje územní dělení Česka. Některé obce už tak nebudou patřit do jiného okresu než obec s rozšířenou působností, pod kterou spadají. Výjimky bude moci stanovit vyhláškou ministerstvo vnitra. Půjde o obce z Turnovska, které nyní patří do tří okresů, což v doprovodném usnesení podpořili i poslanci. Původní návrh předpokládal, že by tam působnost změnilo 16 z 37 obcí. Jejich starostové ale argumentovali tím, že změna by lidem výrazně zhoršila dostupnost úřadů. 

Sněmovna také ve středu uctila oběti zemětřesení v Albánii minutou ticha. Pietní akt, jenž se odehrál za přítomnosti albánské delegace, inicioval poslanec Jan Richter (ANO). Živelní katastrofa, která v úterý nad ránem zasáhla střední Albánii, si dosud vyžádala 28 obětí a přes 650 zraněných.

Poslanci poslali do třetího čtení také návrh na zavedení obecného referenda. Úpravu předlohy žádali v rámci druhého čtení hlavně poslanci SPD a KSČM. Návrh, na kterém se dohodli vládní ANO a ČSSD s Piráty, počítá s hranicí 450 tisíc podpisů pro vyvolání referenda. Referendum by pak bylo závazné, pokud by pro návrh byla nadpoloviční většina hlasujících, která by zároveň představovala aspoň čtvrtinu všech voličů v Česku.

Předseda SPD Tomio Okamura ale žádá výrazně měkčí podmínky pro vyvolání referenda, podle jeho představ by bylo přípustné i hlasování o případném vystoupení Česka z EU nebo NATO, což „vládní“ návrh odmítá.

Poslanci naopak odmítli návrh opoziční TOP 09, která navrhovala odstranit znevýhodnění pro matky s vyššími příjmy při výpočtu mateřské. Změnu nepodpořili zástupci ANO, ČSSD, KSČM ani SPD. TOP 09 navrhovala změnu u matek, které by měly před nástupem na mateřskou měsíční hrubý příjem nad 33 500 korun.