Albánii vyděsil silný následný otřes. Obětí zemětřesení už jsou tři desítky

Události: Desítky mrtvých po zemětřesení v Albánii (zdroj: ČT24)

Počet obětí úterního zemětřesení v Albánii se zvýšil na 30. Bilance patrně ještě stále není konečná, protože další lidé mají těžká zranění. Obvatele několika albánských měst navíc ve středu vylekal silný následný otřes. Země drží státní smutek. Ve dvou nejvíce zasažených obcích, Thumanë a přístavu Drač, premiér Edi Rama vyhlásil na 30 dnů stav nouze.

Záchranáři pracovali celou noc a v troskách budov dál pátrají po zavalených lidech, a to i za pomoci bezpilotních letadel, psů a těžké techniky. Zatím se jim podařilo vyprostit 45 přeživších, nacházejí ale další mrtvé. Asi 650 lidí utrpělo zranění, většinou však lehká.

Místním silám pomáhají na dvě stovky specialistů ze zahraničí. „Používáme seismologickou výbavu a kamery, také infračervené kamery. Ptáme se lidí, kteří tu bydleli. Jak budova vypadá uvnitř, kde si myslí, že by mohla být,“ prohlásil izraelský záchranář Itay Hinich.

Podle informace ministerstva obrany se v nejvíce postižených místech pohřešují dvě desítky lidí. Panují obavy, že úterní neštěstí překoná smutnou bilanci zemětřesení z roku 1979, kdy zemřelo 40 lidí.

Velké škody hlásí vesnice Thumanë a přístavní město Drač. Postiženy byly také další obce v oblasti, v jedné z nich se mimo jiné zřítil hotel. „Záchranáři vystavěli tunel, který vyztužili železnými sloupy. Skrz tunel se snažili zachránit pětadvacetiletého mladíka, jehož otec zahynul. Nakonec se to po mnoha hodinách práce naštěstí zdařilo,“ popsal spolupracovnk ČT na Balkáně Thomas Kulidakis.

Epicentrum zemětřesení a hlavní postižené obce
Zdroj: ČT24

Nejvíc obětí je v Thumanë a v Drači

Největší počet obětí je hlášen právě z obcí Thumanë a Drač. „Zemětřesení nás zastihlo nechráněné. Všechno je zničené, byty, okna, všechno. Už tady nemůžeme žít,“ popsala obyvatelka Thumanë Kristina Margjiniová.

„Mám další příbuzné, ale nevím, kde jsou. Zda jsou naživu, anebo zemřeli,“ řekl agentuře Reuters Adrian Muci z Thumanë. Dodal, že šest jeho příbuzných zemřelo pod troskami dvou budov a že jeho vlastní dům se málem zřítil. „Už nikdy nebudu moci žít ve svém domě,“ řekl.

Záchranáři v Thumanë podle reportéra AFP ve středu ráno našli těla manželů Pellumba a Celiky Grekuových, jejichž syn Saimir byl ještě v úterý z trosek vyproštěn živý, ale v noci zemřel v nemocnici. „Je to strašné, strašné,“ neskrývala pohnutí sousedka. Saimir byl podle ní u rodičů jenom na návštěvě, přijel ze zahraničí. 

Tisíce lidí přišly o přístřeší. „Nic nám nezůstalo, bylo to všechno, co jsme měli. Vše, pro co jsme pracovali a co jsme měli, byl náš domov. Nevím, kam půjdeme,“ řekla Valbona Mokaová z Drače. 

Na volných prostranstvích vznikají pro lidi bez přístřeší provizorní tábory, další lidé přečkali noc ve stanech postavených na stadionu v Drači nebo přímo na ulicích Thumanë. „Chci nějaké místo, kam jít s dětmi. Mojí vnučce jsou tři roky. Nemáme střechu nad hlavou, nemáme oblečení. Jen věci na sobě,“ konstatovala obyvatelka zasažené oblasti Adriana.

Do Thumanë už dorazil také premiér Edi Rama, podle kterého je prioritou záchrana životů. V zemi je státní smutek, uzavřené zůstaly všechny školy i další veřejné instituce.

Druhé zemětřesení během dvou měsíců

Albánii v úterý zasáhlo nejsilnější zemětřesení za desítky let, podle jednoho albánského seizmologa bylo v oblasti Drače nejsilnější od roku 1926. Americká geologická služba USGS uvádí, že mělo sílu 6,4 stupně. Epicentrum otřesů bylo asi třicet kilometrů od hlavního města Tirany u obce Shijak. Jde už o druhé zemětřesení, které zemi zasáhlo v posledních dvou měsících.

Kromě Albánie byly otřesy cítit i v Řecku, Srbsku, Kosovu, Černé Hoře či Itálii. Zemětřesení o síle 5,4 stupně zasáhlo o několik hodin později Bosnu a Hercegovinu, oběti hlášeny nejsou. 

Pomoc Albánii nabídla řada států včetně Česka, které je připravené vyslat speciální tým hasičů, jenž se zaměřuje na vyhledávání a záchranné práce v obydlených oblastech, zejména právě po zemětřeseních. Albánie ale českou nabídku zatím nepřijala.

Podle Kulidakise se Albánie snaží využívat pomoci zemí, které jsou jí geograficky nejblíže, zejména Itálie a Řecka. Na místě neštěstí je i řecký ministr zahraničí. Albáncům pomáhá dvě stě specialistů a kynologů z Itálie, Řecka a Francie.

Zemětřesení postihlo i Krétu

Ve středu ráno zasáhlo zemětřesení i řecký ostrov Kréta. Podle Evropského středomořského seizmologického centra (EMSC) mělo sílu šest stupňů. Uvedl to řecký deník Kathimerini s tím, že zatím nejsou zprávy o zraněních ani větších škodách. Podle některých seizmologů, které citovala místní média, nesouvisí toto zemětřesení s tím, jež postihlo Albánii.

Zemětřesení mělo epicentrum v moři asi 74 kilometrů severozápadně od města Chania. Ohnisko bylo podle EMSC v hloubce 56 kilometrů. Otřesy trvaly podle řeckých médií několik sekund a nejvíce postihly právě Chanii, pocítili je ale i obyvatelé na řecké pevnině na poloostrově Peloponés a v oblasti Attika, v níž leží hlavní město Atény.

V Řecku i na celém Balkáně jsou zemětřesení poměrně běžná, protože oblast leží v seizmicky aktivní oblasti. Krétu postihlo zemětřesení i letos v červenci, kdy otřesy o síle 5,2 stupně vylekaly řadu místních i turistů, ale větší škody nenapáchaly. V severomakedonské metropoli Skopje při zemětřesení v roce 1963 zemřelo více než tisíc lidí.