Po poledni přišly bouřky. Voda zaplavila silnice na severu Čech, na Plzeňsku padaly dvoucentimetrové kroupy

Ústecký, Liberecký i Plzeňský kraj zasáhly odpoledne silné bouřky s přívalovým deštěm. Voda na řadě míst zaplavila silnice, na Plzeňsku padaly kroupy. Meteorologové očekávají, že bouřky zasáhnou hlavně jihovýchod Čech, Moravu a Slezsko. Srážkové úhrny mohou dosáhnout až 40 milimetrů. Český hydrometeorologický ústav vydal pro kraje v jihovýchodní polovině Česka výstrahu, která platí od poledne do jedné hodiny ráno. V noci na pátek budou bouřky slábnout.

Výstraha platí pro kraje Moravskoslezský, Zlínský, Olomoucký, Jihomoravský, Pardubický, Jihočeský, Vysočinu a část Královéhradeckého kraje.

Nejprve ovšem vlna bouřek zasáhla sever Čech – Ústecký a Liberecký kraj – a také Plzeňský kraj, kde výstraha vyhlášena nebyla. Prudký déšť zaplavil silnice či dvory, kroupy na Plzeňsku měly v průměru i dva centimetry. Později se ale začaly bouřky přesouvat dále na východ, zasáhly Pardubický kraj či Vysočinu.

Podle ČHMÚ hrozí rozvodnění malých toků, zatopení sklepů nebo podchodů. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. „Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty,“ varuje ČHMÚ. Řidiči by měli v bouři snížit rychlost.

Výstraha ČHMÚ (29. 8.)
Zdroj: ČHMÚ

Podle meteorologů je letošní srpen co do frekvence bouřek výjimečný. „Dnešek (čtvrtek) je už dvacátým dnem, kdy na některém místě v Česku registrujeme významnější bleskovou aktivitu. Budeme-li srovnávat, minimálně za posledních pět let je letošní srpen na bouřky nejbohatší,“ upozornila meteoroložka Alena Zárybnická.