Winton i Winston: Řád bílého lva dostal in memoriam Churchill

Praha - Bývalý britský předseda vlády a ikona britského boje proti nacistickému Německu Winston Churchill dostal dnes od prezidenta Miloše Zemana in memoriam Řád bílého lva. Na Pražském hradě nejvyšší české státní ocenění převzal Churchillův vnuk Nicholas Soames. Řád první třídy dostal Churchill za zvlášť vynikající zásluhy ve prospěch České republiky. Řád bílého lva dnes ze Zemanových rukou převzal i 105letý Brit Sir Nicholas Winton, který v roce 1939 zachránil 669 židovských dětí z Československa před nacisty.

Jeden z nejvýznamnějších politiků 20. století Winston Churchill (1874-1965) byl britským ministerským předsedou v letech 1940 až 1945 a 1951 až 1955. Do dějin vstoupil hlavně jako jeden ze strůjců porážky nacistického Německa. Jako jediný státník působil na čelných vládních postech během obou světových válek. V britském kabinetu zasedal s přestávkami v rozmezí let 1908 a 1955.

Winston Churchill
Zdroj: ČT24/ČTK/Mary Evans/Ronald Grant Archive

Když nastupoval do nejvýznamnější z mnoha funkcí, které za svůj dlouhý život zastával, nemohl nabídnout svému národu nic než „krev, pot a slzy“. Nástupní projev Churchilla coby britského premiéra z května 1940 se stal jedním z klasických textů v dějinách boje demokracie proti silám tyranie. Jen o několik let později Churchill použil na univerzitě v americkém Fultonu v projevu neméně okřídlený termín „železná opona“. „Od Štětína na Baltu až po Terst na Jadranu byla napříč celým kontinentem spuštěna železná opona,“ prohlásil a vyzval demokratický svět, aby se semkl proti komunistickému nebezpečí. V roce 1953 mu byla udělena Nobelova cena za literaturu za šestisvazkové historické dílo o druhé světové válce.