ANO: ČSSD se v Olomouci spojila s kmotry

Olomouc – Rychlý vznik olomoucké koalice nepříjemně překvapil vedení hnutí ANO, které v Olomouci vyhrálo, v koalici ale zastoupeno není. Jeho předseda Andrej Babiš na Twitteru napsal, že se dosud opoziční ČSSD rychle „spojila s kmotry, co v Olomouci čtyři roky kradou. Kluci se asi lekli, že to chceme prověřit.“ Totéž tvrdí také lídr městské kandidátky ANO Milan Feranec. "Takzvané tradiční strany v Olomouci jsou velmi propojené, znají se, vládnou 20 let, nechtějí změnu," řekl. Uvedl, že jednal pouze s ČSSD, které nabídl primátorský post. Lídr ČSSD Antonín Staněk se přesto zřejmě primátorem stane, rozchod s ANO zdůvodnil tím, že Feranec požadoval absolutní většinu hnutí v radě.

Podle Andreje Babiše je chování sociální demokracie v Olomouci „velké překvapení“ a prý nechápe, proč k tomu došlo. „Vidíme, co se stalo v Olomouci, kde nás ČSSD v podstatě tahala za nos, protože my jsme ČSSD nabízeli post primátora (…) a pak nám oznámili, že budou spolupracovat s tradiční ODS,“ řekl Babiš ČT24 s tím, že jeho strana nemá problém být v opozici.

Antonín Staněk, který se podle dohody ČSSD a tří dosavadních koaličních stran (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) stane novým olomouckým primátorem, ocenil, že mu post v čele radnice nabídlo i vítězné ANO, jednání o koalici mezi oběma největšími uskupeními doplněné o neupřesného třetího partnera však podle něj selhala kvůli jinému problému. „Požadavek na absolutní většinu v radě pro ANO oproti oběma koaličním partnerům, byl velmi závažný,“ řekl Antonín Staněk, podle kterého navrhli zástupci ANO, aby mělo hnutí šest z jedenácti radních, ČSSD měla mít čtyři. „Tuto variantu známe již z minula, kdy jsme byli jenom trpěným přívažkem v radě a nemohli jsme se vyjadřovat. Takže to bylo v daném okamžiku nepřijatelné a neodpovídalo to naší představě zastoupení,“ zdůvodnil Antonín Staněk, proč vycouval z jednání.

Rozdělení mandátů v zastupitelstvu – OLOMOUC
Zdroj: ČT24

ANO však vidí vznik koalice, ve které není, jinak: Podle Milana Feranece mezi sebe strany, které se na radnici střídají posledních dvacet let, nechtějí pustit nikoho nového. Andrej Babiš rovnou hovořil o „spojení s kmotry“. Slova zástupců ANO však již sklidila kritiku z dalších stran. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vzkázal Babišovi, aby se raději zeptal svých lidí, proč nezvládli vyjednávání. „Když vyhrajete volby těsně, tak musíte vyjednávat tak, abyste uspěli, a nesmíte se chovat arogantně. Jestliže se vítěz voleb chová arogantně, tak mu hrozí, že se ti ostatní domluví proti němu,“ podotkl premiér. 

„Formulace o kmotrech, kteří kradou“ odmítl také Antonín Staněk. Poukázal, že ve volbách došlo u tradičních stran k posunům v kandidátkách, do zastupitelstva se tak na úkor dlouholetých městských politiků dostal například známý chirurg Čestmír Neoral nebo herečka Ivana Plíhalová. Odmítl přitom, že by koalice například podala kvůli Babišovu tweetu trestní oznámení. „Nikoho z nás se to netýká, tak asi ne,“ řekl Staněk.

Tweet Andreje Babiše
Zdroj: ČT24/Twitter/AndrejBabis

V Liberci znovu vyhrála Změna, vyjednávání bude opět těžké

V dalších městech jsou vyjednávání složitější. I když ve většině z nich vyhrálo ANO, vesměs nejde o drtivá vítězství, hledání většiny v rozdrobených zastupitelstvech tak nebude snadné. Problém má i výrazný vítěz libereckých voleb Změna pro Liberec, se kterým naopak nechce jít do koalice ANO. Změna pro Liberec, vítěz komunálních voleb v Liberci, chce vytvořit trojkoalici s ANO 2011 a Starosty pro Liberecký kraj.

V Liberci stejně jako před čtyřmi lety vyhrála Změna pro Liberec. Její lídr Jan Korytář se v roce 2010 dokonce nakrátko stal primátorem, záhy se však síly přeskupily a nejsilnější hnutí skončilo v opozici. I nyní bude pro Změnu obtížné koalici vyjednat. ANO, které má druhý nejvyšší počet zastupitelů, koalici odmítlo. Jana Korytáře to překvapilo, sám by s hnutím rád jednal. „Lidé, kteří se dostali za hnutí ANO do libereckého zastupitelstva, nejsou spojeni s uplynulými lety a politikou, která Liberec dostala do pozice nejzadluženějšího města v České republice,“ řekl Jan Korytář.

V úvahu tak připadá vytvoření těsné většiny Změny se Starosty pro Liberecký kraj, popř. podobně křehké koalice, které by se zúčastnila Změna a alespoň dvě ze stran ČSSD, KSČM, TOP 09 nebo ODS. Kdyby měla Změna opět skončit v opozici, musela by vzniknout velmi rozsáhlá koalice téměř všech ostatních.

Rozdělení mandátů v zastupitelstvu – LIBEREC
Zdroj: ČT24
  • V komunálních volbách bylo úspěšné hnutí ANO, které bodovalo ve velkých městech včetně Prahy. Co do celkového počtu zastupitelů se ze sněmovních stran dařilo KDU-ČSL. Lidé jako obyčejně odevzdávali nejvíce hlasů místním sdružením nezávislých kandidátů. Mezi poražené komunálních voleb patří ČSSD, KSČM a zejména ODS, která zhruba polovinu křesel na radnicích ztratila. V senátních volbách v nejvíce okrscích postupují do druhého kola kandidáti ČSSD.

V Ústí nad Labem budou o koalici jednat ANO a PRO! Ústí

Vítězné hnutí ANO 2011 bude v Ústí nad Labem v rámci koaličních vyjednávání požadovat post primátora a většinu v městské radě. Jako první chce jednat s PRO! Ústí, které skončilo v komunálních volbách druhé, uvedl lídr ANO a kandidát na primátora Josef Zikmund. ANO získalo v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu 12 mandátů a společně s PRO! Ústí, které má mandátů osm, by mělo pohodlnou většinu.

PRO! Ústí si stanovilo čtyři podmínky, bez jejichž splnění koalici neuzavře. Žádá otevřenost veřejné správy a hospodaření města a úpravu jednacího řádu zastupitelstva tak, aby obyvatelé mohli vystoupit na jednání kdykoliv. Za klíčovou požaduje i otázku hazardu. O nulové toleranci rozhodovali o víkendu Ústečané v referendu, víc než 90 procent zákaz hazardu podpořilo. K urnám ale přišlo jen 18 procent voličů a výsledky tak nejsou závazné.

Rozdělení mandátů v zastupitelstvu – ÚSTÍ NAD LABEM
Zdroj: ČT24

Hnutí ANO v Č. Budějovicích chce post primátora

Vítězné hnutí ANO v Českých Budějovicích si podle lídra Jiřího Svobody nepřipouští, že by po koaličním vyjednávání zůstalo v opozici. Při jednáních si nárokuje i post primátora. Spekulovalo se přitom, že ho přenechá druhé ČSSD. „Strany, které by nedbaly hlasů voličů a uzavřely koalici bez vítěze, by se odsoudily k zániku v příštích volbách,“ řekl dnes Svoboda.

Koalic se silným mandátem připadá v krajském městě v úvahu několik, důležitým hráčem je ČSSD. Ze sedmi stran jsou ze hry asi jen komunisté a ODS. V úvahu připadá, že by zůstala zachovaná současná koalice Občané pro Budějovice, ČSSD a TOP 09. Ti by navíc mohli přibrat k vládě lidovce. V takovém případě by druhá ČSSD získala bez větších problémů křeslo primátora pro ambiciózního lídra a dosavadního primátorova náměstka Miroslava Jocha.

Obecní volby v Českých Budějovicích vyhrálo hnutí ANO, které získalo 20,65 procenta hlasů. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít 12 křesel. Druhé ČSSD hlasy vynesly devět mandátů, třetímu hnutí Občané pro Budějovice osm mandátů, čtvrté KSČM šest, TOP 09 čtyři, lidovcům a ODS po třech.

Rozdělení mandátů v zastupitelstvu – ČESKÉ BUDĚJOVICE
Zdroj: ČT24

Volby v Jihlavě vyhrálo hnutí ANO, které by ale mohlo skončit v opozici. Ve městě totiž nepůjde vytvořit obdoba vládní koalice. Jihlavští lidovci tady s hnutím ANO odmítají spolupracovat. „Ne s komunisty a z pochopitelných důvodů také ne s hnutím ANO, na tomhle si trvám,“ uvedl Jaromír Kalina, lídr KDU-ČSL. Zásadní mohou být 4 křesla, která získalo hnutí Forum Jihlava. Právě jejich hlasy by totiž potřebovaly všechny uvažované koalice. Na vládě s nimi a bez vítěze se mohou dohodnout i ČSSD, ODS a lidovci.

V Karlových Varech vyhrála volby Karlovarská občanská alternativa. Vyjednávání o nové vládě začnou ve středu. „Oslovíme všechny subjekty, které se dostaly do zastupitelstva,“ prohlásil primátor Karlových Varů (KOA) Petr Kulhánek.

První povolební schůzky za sebou mají dnes v Plzni lídři sociálních demokratů a vítězného hnutí ANO. Právě vládní model koalice s podporou lidovců dnes doporučil také premiér Bohuslav Sobotka. Ani tady ale nebude vyjednávání jednoduché - po deseti mandátech tu mají první tři strany a o koaliční spolupráci s lidovci mají zájem i občanští demokraté. „V žádném případě už městu už nemůže vládnout dvoučlenná koalice, bude to větší počet spolupracujících stran,“ podotkl Martin Baxa (ODS), lídr strany a primátor Plzně.

V Hradci Králové byl suverénem voleb Hradecký demokratický klub současného primátora Zdeňka Finka. Posílil víc než dvojnásobně, z pěti na dvanáct mandátů. A ovládl třetinu zastupitelstva. Dosavadní prohlášení vítězů ukazují na to, že by v Hradci mohla dál pokračovat právě koalice Hradeckého demokratického klubu, ODS, TOP 09 a Koalice pro Hradec.