Hráli zde Rammstein, Kiss i Kabát. Bývalý Eden ale podle úřadu koncerty hostit nemůže

Sinobo Stadium (bývalý Eden) v pražských Vršovicích nemá podle radnice povolení k pořádání kulturních akcí. České televizi to řekl místostarosta Prahy 10 Filip Humplík (ODS) s tím, že se nejedná o multifunkční arénu. Podle mluvčího městské části už v minulosti majiteli kvůli koncertům udělil stavební odbor pokuty za víc než půl milionu. Nyní na podnět ČT plánuje zahájit další správní řízení kvůli dvojkoncertu skupiny Rammstein. Vlastníci dvacetitisícového stánku tvrdí, že pořádáním koncertů pravidla neporušují.

Tvrzení místostarosty Humplíka potvrzuje stavební odbor Prahy 10. Sinobo Stadium podle nich povolení na pořádání kulturních akcí nemá. „Několikrát nám to potvrdil i soud, stavební povolení stadionu není na pořádání kulturních akcí, můžou tam dělat jenom fotbal. I z toho důvodu dostali v minulosti poměrně velké pokuty, “ řekl Humplík.

Vršovický stavební odbor podle mluvčího radnice Davida Poláka vedl s pořadateli už několik správních řízení, kde byly uděleny pokuty za víc než půl milionu korun. „Pořadatelé bohužel pokuty berou automaticky jako součást svého rozpočtového plánu,“ dodal místostarosta Humplík.

Další správní řízení chce stavební odbor zahájit po dotazech České televize. „Vaším zájmem bude nyní zahájeno správní řízení. Stavební úřad musí vždycky získat podnět od občana nebo od veřejnosti, aby řízení mohl zahájit,“ vysvětlil mluvčí Prahy 10 David Polák.

Vlastníci stadionu tvrdí, že pořádáním koncertů pravidla neporušují. „Společnost Eden Aréna, vlastník Sinobo Stadium, dokončila kolaudační řízení do statutu dokončené stavby, což je mimo jiné administrativní podmínkou pro využívání takzvané multifunkce, tedy pořádání fotbalových utkání i kulturních akcí, pro které byla aréna projektována a vystavěna,“ uvedl výkonný ředitel stadionu Aleš Stluka.

Problematický je hluk, odpad i přetížená doprava

Stadion podle úřadu o povolení k pořádání kulturních akcí už dvakrát požádal. Obě žádosti ale vršovický stavební odbor zamítl. „Nesplnil totiž zákonné podmínky. Jedna z podmínek je hluk, kapacita a doprava v okolí arény,“ vysvětlil rozhodnutí mluvčí Polák.

Městská část a majitelé fotbalového stánku se pokoušejí najít společné řešení. „Vlastníci projevili ochotu jednat a jsou si vědomi svých pochybení. Je varianta, že se stadion zkolauduje na pořádání koncertů, ale je také možné, že se tam v budoucnosti žádné koncerty konat nebudou, protože primárním účelem stavby je fotbal,“ uvedl místostarosta Humplík a dodal, že obyvatelé z okolí si během koncertů stěžují na hluk, odpadky a přetíženou dopravu.

Jen za poslední měsíc se v domově pražské Slavie konaly čtyři velké koncerty – dvojkoncert Rammstein, minifestival Prague Rocks, kde zahrály kapely ZZ Top a Kiss, a výroční koncert skupiny Kabát, kam přišlo 30 tisíc diváků. Za všechny tyto koncerty bude Praha 10 po provozovatelích stadionu vymáhat pokuty.