Balanc mezi hudbou a cirkusem, kritikou a provokací. V Praze koncertovali Rammsteini

Kapela Rammstein předvádí Praze svou show (zdroj: ČT24)

Kapela Rammstein se na dva večery vrátila do Česka. V úterý vyprodala stadion v pražském Edenu, i na druhém, středečním koncertě se očekává na třicet tisíc fanoušků. Vystoupení německé hudební legendy je tradičně spojeno s okázalou pyrotechnickou show.

Rammsteini zůstávají věrní živlu, který je proslavil. I do Prahy přivezli show plnou ohnivých sloupů, plamenů a výbuchů. Členové kapely zapalují na pódiu klidně i sami sebe.

„Koncert Rammsteinů byl takový, jaký si ho fanoušci představovali. Megalomanský, pompézní, ohnivý, ohromný. Zásadní část úspěchu tkví v tom, že jejich show vždycky byla ohromně propracovaná, plná efektů. Nikdo tady nedělá to, co dělají oni,“ okomentoval úterní vystoupení kapely hudební kritik Petr Adámek.

Němečtí muzikanti jsou si ale vědomi toho, že efekt by neměl převážit nad hudbou. „Musíme umět udržet rovnováhu, jinak se z nás stanou cirkusoví klauni,“ poznamenal například kytarista Richard Kruspe pro on-line magazín Loudwire v roce 2017.

Rammstein zpívají výhradně německy. Nevadí, že fanoušci textům často nerozumí, kapela k nim promlouvá skrze výstřední a velmi propracované videoklipy. Podařilo se jí ovládnout přední příčky hitparád po celém světě včetně Spojených států. Země, jejíž vliv kritizují v písni Amerika.

Ohlasy budí výběrem kontroverzních témat jako kanibalismus, drogy nebo sexuální turistika. Na začátku kariéry čelili obviněním z propagace nacismu. „Jsou profesory perverze, zabývají se nejtemnějšími, nejhrůznějšími a nejodpornějšími stránkami lidské duše, lidské sexuality. A podávají je s určitým odosobněným chladem,“ dodává Adámek.

Co kapela myslí vážně? Co je kritika společnosti, co ironie a co už čistá provokace? Balanc na hraně fanoušky zřejmě hned tak bavit nepřestane. A Rammstein s ním také hned tak nepřestanou, jak ukazuje třeba klip ke skladbě Deutschland, kterým kapela předznamenala v březnu tohoto roku novou desku. V téměř desetiminutové písni se vrací k temné historii Německa, zobrazuje i holocaust. A Germánii představuje herečka tmavé pleti.

S novým, eponymním albem si Rammsteini dali na čas, otáleli s ním deset let od vydání předchozí desky Liebe ist für alle da. Na návrat Rammsteinů čeští fanoušci tak dlouho čekat  nemuseli. Dvojitým koncertem je potěšili naposledy v květnu 2017.