Licenční smlouvou na Krtečka se bude zabývat Nejvyšší soud. Milerova vnučka si podala dovolání

Spor o smlouvu, na jejímž základě vnučka Zdeňka Milera Karolína poskytuje práva na výrobu produktů s Krtečkem, bude řešit Nejvyšší soud. Milerová totiž podala dovolání proti březnovému rozsudku Vrchního soudu v Praze. Ten pravomocně rozhodl, že licenční smlouva, kterou Milerová uzavřela se svým dědečkem, je neplatná. Dovolání podala také její společnost Little Mole. ČT to potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

„V této věci podali dva účastníci dovolání pátého července,“ sdělila ČT mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Městský soud už dříve rozhodl, že Milerová nemá licenci k výrobě produktů s Krtečkem ani právo udílet podlicence dalším výrobcům. Jeho rozhodnutí letos v březnu potvrdil Vrchní soud v Praze.

Soudy dospěly k závěru, že obsah licenční smlouvy, kterou Milerová uzavřela se svým nemocným dědečkem v září 2011, není dostatečně určitý. Vnučka totiž v době podpisu smlouvy neznala počet a rozsah 375 licenčních kontraktů ke Krtečkovi, které byly uzavřeny dříve. Podle pražského vrchního soudu nebylo ze smlouvy jasné, jaká práva měla Milerová nabýt.

Karolína Milerová teď podle pravomocného rozhodnutí nesmí dědečkovo dílo nijak užívat ani měnit nebo doplňovat. To platí pro celé Milerovo dílo, nejenom Krtečka. Soudy tak daly za pravdu správkyni Milerova dědictví, právničce Mileně Fischerové. Podle ní dopadá verdikt i na smlouvy uzavřené ve světě, tedy i na seriál Krtek a Panda, který vznikl v koprodukci s Čínou.