Soud zakázal vnučce výtvarníka Milera poskytovat licence pro předměty s Krtečkem

Vnučka výtvarníka Zdeňka Milera, Karolína Milerová, nesmí dál poskytovat licence k výrobě předmětů s Krtečkem. Rozhodl o tom v úterý pražský městský soud. Smlouva, na jejímž základě jsou licence poskytovány, je podle soudu neplatná. Rozhodnutí není pravomocné, lze se proti němu odvolat. Vnučka již uvedla, že tak učiní.

Soud vyhověl žalobě správkyně autorova díla Mileny Fischerové, která zpochybnila platnost smlouvy umožňující poskytovat licence. Sporný dokument o právech k oblíbené kreslené postavičce sepsaný ve prospěch Karolíny Milerové pochází ze září 2011. O dva měsíce později výtvarník zemřel.

Podle dlouholeté správkyně umělcova odkazu Fischerové smlouva právně neexistuje. Vnučka to odmítá. 

  • Karolína Milerová za účelem rozvíjení odkazu díla svého dědečka založila společnost Little Mole
  • Později navázala spolupráci s čínskými partnery pro natáčení nových filmů s oblíbenou postavičkou. Pro tuto část svého podnikání založila firmu Little Mole Cartoon
  •  Zdroj: ČTK

„V tuto chvíli vítáme, že žaloba byla žalobkyní stažena v části, ve které zakazovala naší společnosti nakládat s licencí a udělovat dále sublicence. Jsme rádi, že soud i protistrana uznaly pravost podpisu na licenční smlouvě i fakt, že byl můj dědeček Zdeněk Miler v době podpisu způsobilý smlouvu uzavřít. Proto je zcela logické, že s dnešním verdiktem městského soudu nesouhlasíme,“ sdělila Karolína Milerová.

Zdůvodnění rozsudku

Soudkyně Veronika Křesťanová uvedla, že nejsou pochybnosti o tom, že vnučka se svým dědečkem jednala o tom, jak dál nakládat s jeho dílem. „Jejich vůlí bylo tam zahrnout všechno možné,“ podotkla Křesťanová. Obsah uzavřené smlouvy však není určitý, a proto není platná.

Soudkyně ve zdůvodnění rozsudku také uvedla, že žalovaná strana nemá oprávnění licence poskytovat. Případ však ještě bude řešit odvolací soud, který může dnešní rozhodnutí zvrátit.

Milerová uvedla, že jí rozhodnutí soudu mrzí. Dodala, že verdikt není podložen důkazy a bude se ho snažit změnit u Vrchního soudu. „Pro mě je směrodatné to, že i protistrana uznala, že podpis na smlouvě je pravý a že dědeček smlouvu podepsal v dobrém zdravotním stavu,“ řekla Milerová novinářům.

Soudkyně uvedla, že případ může změnit také jiné soudní řízení, na jehož základě by se mohla Milerová stát dědičkou. Vnučka tvrdí, že rodina dospěla po několika letech k dohodě, kterou blokuje její matka a rodina řeší, zda nepodá návrh na omezení její svéprávnosti. 

  • Milena Fischerová téměř dvacet let se Zdeňkem Milerem spolupracovala a starala se za jeho života o jeho licenční práva. V roce 2006 ji výtvarník určil za správkyni svého dědictví. 
  • Vnučka výtvarníka, Karolína Milerová však argumentuje smlouvou z roku 2011, v níž měl Miler přiřknout práva jí. 
  • Fischerová ale původně tvrdila, že podpis na smlouvě není Milerův. Soud však rozhodl o opaku.
  • V lednu roku 2017 se zdálo, že spor o dědictví a práva ke Krtečkovi se přiblížil ke svému konci a obě strany se domluví.
  • Pražský městský soud proto tehdy přerušil spor o platnost smlouvy, na jejímž základě Milerová poskytuje licence k výrobě předmětů s Krtečkem.

Fischerová se v červenci domohla také toho, že Krajský soud v Praze nepravomocně nařídil stáhnout z prodeje knihu „Krtek na návštěvě“. Částečně tak vyhověl žalobě proti Kateřině Milerové – dceři výtvarníka Zdeňka Milera a autora Krtečka. 

Soud zatím rozhodl jen ve třech bodech žaloby. „Kateřina Milerová se musí zdržet užívání původního autorského díla Krtek od autora Zdeňka Milera. Žalovaná podnikatelská osoba Kateřina Milerová s. r. o. je pak dále povinna zdržet se rozšiřování díla Krtek na návštěvě a zároveň má stáhnout knihu z prodeje,“ popsala tehdy rozhodnutí mluvčí soudu Pavlína Bočková.

obrázek
Zdroj: ČT24

Rozhodnutí zatím není pravomocné a strany se mohou odvolat. Fischerová u soudu požaduje náhradu škody okolo 120 tisíc korun, v této části žaloby ale soud dosud nerozhodl. Kniha „Krtek na návštěvě“ vyšla na podzim 2015, následující rok v dubnu podala Fischerová na Milerovou žalobu.

Proti vydání knihy své tety byla i výtvarníkova vnučka Karolína Milerová. „Děda nechtěl, aby v jeho díle někdo pokračoval, aby dál kreslil Krtka. Krtek Kateřiny Milerové je jiný než ten dědův,“ citovala na podzim 2015 vnučku ČTK.  

  • Pro generace dětí patří Krtek a jeho přátelé k nejoblíbenějším hrdinům, což se projevuje nejen na prodeji knih a vysílacích práv, ale také řady dalších výrobků, od hraček přes domácí potřeby až k textilu. 
  • Postava Krtka mohla podle odhadu Milerovi (1921 až 2011) vydělat až 200 milionů korun, i dnes Milerovo dílo vydělává ročně miliony. V Česku je na trhu přes 150 produktů s motivem Krtka.
  • Zdroj: ČTK