Spor o Krtečka. Soud nařídil stáhnout z knihkupectví Krtka na návštěvě

Krajský soud v Praze nepravomocně nařídil stáhnout z prodeje knihu „Krtek na návštěvě“. Částečně tak vyhověl žalobě proti Kateřině Milerové – dceři výtvarníka Zdeňka Milera a autora Krtečka. S žalobou uspěla správkyně Milerova dědictví Milena Fischerová. Informaci ČT sdělila mluvčí Krajského soudu v Praze Pavlína Bočková.

Soud zatím rozhodl jen ve třech bodech žaloby. „Kateřina Milerová se musí zdržet užívání původního autorského díla Krtek od autora Zdeňka Milera. Žalovaná podnikatelská osoba Kateřina Milerová s.r.o. je pak dále povinna zdržet se rozšiřování díla Krtek na návštěvě a zároveň má stáhnout knihu z prodeje,“ popsala rozhodnutí mluvčí soudu Pavlína Bočková.

Rozhodnutí zatím není pravomocné a strany se mohou odvolat. Milena Fischerová u soudu požaduje náhradu škody okolo 120 tisíc korun, v této části žaloby ale soud dosud nerozhodl.

Kniha „Krtek na návštěvě“ vyšla na podzim 2015, následující rok v dubnu podala Fischerová na Milerovou žalobu. Proti vydání knihy své tety byla i výtvarníkova vnučka Karolína Milerová. „Děda nechtěl, aby v jeho díle někdo pokračoval, aby dál kreslil Krtka. Krtek Kateřiny Milerové je jiný než ten dědův,“ citovala na podzim 2015 vnučku ČTK. Milerova vnučka Karolína si také nárokuje práva na populární dětskou postavu. 

Krtčí spor se v lednu přiblížil konci

Fischerová téměř dvacet let se Zdeňkem Milerem spolupracovala a starala se za jeho života o jeho licenční práva. V roce 2006 ji výtvarník určil za správkyni svého dědictví. Karolína Milerová však argumentuje smlouvou z roku 2011, v níž měl Miler přiřknout práva jí. Fischerová ale tvrdí, že podpis na smlouvě není Milerův. Letitý spor o dědictví a práva ke Krtečkovi se letos v lednu přiblížil ke svému konci.

Vnučka autora kresleného Krtečka Karolína Milerová na konci ledna řekla novinářům, že dědici výtvarníka Zdeňka Milera v dědickém řízení výrazně pokročili na cestě k dohodě a mohli by ji uzavřít v nejbližších měsících. Také podle právníka správkyně Milerova díla Mileny Fischerové je dohoda „nejblíže, co kdy byla“. Pražský městský soud proto tehdy přerušil spor o platnost smlouvy, na jejímž základě Milerová poskytuje licence k výrobě předmětů s Krtečkem.

„Jednání s mediátorem bylo několik a byla celkem konstruktivní, jenom je těžké najít v tolika lidech stoprocentní shodu,“ uvedla Milerova vnučka. Dodala, že se při podnikání se svou firmou Little Mole snaží chovat tak, aby nevytvářela žádné další spory.